Reglaj ne demek ne anlama geliyor, Reglaj TDK nedir, gibi sorular bu kelimenin manasını öğrenmek isteyen kişilerin Google üzerinde arattığı terimlerden biridir. Kelime manası olarak düzeltmek veyahut düzenlemek, ayrıca bir şeyi kontrol altında tutmak manasına da gelebilmektedir.
Sıklıkla inşaat ve şantiye alanlarında kullanılıyor olsa da aynı zamanda elektrik, tesisat işlerinde de kullanılabilmektedir. Bir diğer yandan şu şekilde de tanımlanabilir. Tesviye veyahut finişleme işlemleri şeklinde uygulanan reglaj arazilere gerek kazı ile gerekse dolgu ile istenilen oranlarda eğim verilmesi durumudur.
Karayollarında uygulanan reglaj işlemleri ile oluşması muhtemel olan kazalar önlenebilir. Aynı zamanda reglaj uygulamaları ile yollara da eğim verme işlemi uygulanır ve böylelikle yağmur sularından kaynaklı su birikintilerinin de önüne geçilir.
Karayollarında Reglaj Nasıl Uygulanır?
Karayollarının şantiyelerinde ve ayrıca altyapı çalışmalarında kullanılabilir. Greyderlerin orta kısmında yer alan bıçaklar ile bu işlemler daha hızlı ve pratik şekilde uygulanmaktadır.
Reglaj İşlemleri Tesisat Alanında Nasıl Uygulanıyor?
Tesisat işlerinde reglaj işlemleri petek vanalarının ayarlanması sırasında uygulanır. Reglaj işlemleri ile kalorifer peteklerinin var olan kombiye olan mesafesi ayarlanabilir. Bu ayarların sağlıklı şekilde yapılması ile kalorifer peteklerinden alınan verim de artar. Zira kalorifer peteklerinin kombiye belli bir mesafede olmasın uygun olur.
Tesisat İşlerinde Reglaj ayarları şu şekilde yapılabilir:
- Reglaj işlerinde önemli olan nokta tesisat sırasında kalorifer peteğinin kombiye göre, kombinin yakınlığına göre ayarlanmasıdır.
- Bu işlem uygulaması yapılırken peteklerde yer alan alt ve üst vana kapatılmalıdır.
- Kombiye yakın olan bir peteğin giriş vanası bir diş olacak şekilde açılmalıdır.
- Ardından kombiye yakınlık sıralaması devam eden diğer peteklerde de iki diş açılır ve akabinde geride kalan peteklerde de birer diş fazla şekilde açılır ve son vana tam olarak açılır.
- Ardından açık şekilde 15 ile 20 dakika beklenir.
- Peteklerin ısınma derecesine göre ayarlamalar yapılarak tüm petekler ısınasıya kadar beklenir ve bu şekilde reglaj ayarları tam olarak yapılmış olur.
Elektrik İşlerinde Yapılan Reglaj Ayarları
Elektrik alanında yapılan reglaj ayarlamaları denildiği zaman şunu anlamamız mümkündür. Burada anlatılmak istenen düzenleme sistemi kabloların düzenlenmesidir. Kablo tavasına yerleştirme yapılan kablolar bir klips yardımıyla bağlanarak düzenli hale getirilebilir. Kabloların reglajında yapılması gerekli olanlar şöyledir:
- Yatay şekilde olan kablo tavalarında kabloların her biri 3 metrede bir olacak şekilde naylon olan kablo klipleri ile bağlanabilir ve bu şekilde tespiti yapılabilir.
- Düşey olan kablo tavalarında ise durum biraz daha farklıdır. Burada 1,2 metre aralıklı olacak şekilde kablo kelepçesi kullanılarak kablo tavasına kablo yerleşimi yapılmalıdır.
- Kablo tavasının bölümlerinin gerek başında gerekse sonunda olacak şekilde kablo yolları kod değişiminde panoların girişlerinde yer alan kablolar ise kelepçe tavasına veyahut özel C profillere olacak şekilde bağlanmalıdır.
Elektrik tesisatı veyahut elektrik kablolarının düzenlenmesi işlerinde reglajın önemi oldukça fazladır.
Bu elektrik işlerinde reglaj uygulamasının kullanıcıya sağlamış olduğu ayrıcalıklar ve avantajlarda fazladır.
- Oluşabilecek olan arızalar erken şekilde tespiti yapılabilir.
- Arıza basit olarak onarılabilir.
- Kabloların düzenli hale gelmesi sağlanabilir.
Tüm bu avantajlarından yararlanmak için reglaj uygulaması yapılmalıdır.