Tünel kalıp nedir, bu tünel kalıpların kullanılmasının avantajları neler olabilir gibi sorular sıklıkla online inşaat bloglarında yer alan sorulardır. Tünel kalıp sisteminin ne olduğunu tam olarak bilmeyen kişilerin sektörde kullanım nedenini de araştırması normaldir. Tünel kalıp sistemleri özellikle son senelerde toplu şekilde oluşturulan konutlarda kullanılan bir kalıp sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Makalemiz genelinde tünel kalıp sistemi nedir, nasıl kullanılır ve bu sistemin avantajları veyahut dezavantajları var mıdır gibi sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.
Tünel kalıp sisteminin sağladığı avantajlar elbette normal olan geleneksel kalıp türlerinin kullanımına göre kullanıcıya büyük avantajlar sağlamaktadır. Lakin makalemiz genelinde siz değerli okuyucularımıza sadece kullanım kolaylığı açısından değil tüm avantajlı yönlerini sunmaya çalışacağız.
Tünel Kalıp Sisteminin Sağladığı Avantajlar Neler Olabilir?
Tünel kalıp sisteminin avantajları nelerdir sorularına yönelik olarak şunu söyleyebiliriz ki, her zaman için yapıların oluşturulmasında maliyet içeren kalıp sistemleri geçmişten günümüze kadar farklılık göstermiştir. Geleneksel olan yıllardır kullanılan kalıp sistemleri yapıların oluşturulmasında özellikle maliyetli olabildiği gibi ayrıca işçilik konusunda da zahmetli olabilmektedir. Dolayısıyla inşaat sektöründe geleneksel kalıpların kullanılmasından ziyade daha hızlı ve modern kalıp sistemlerine gereksinim duyulmaya başlanmıştır.
Tünel kalıp sistemlerinin özellikle son dönemlerde inşaat sektöründe kullanılmaya başlaması hiç kuşkusuz ki sektöre yenilik ve ayrıca büyük kolaylıklarda sunmuştur. Tünel kalıp sistemleri özellikle iş merkezleri veyahut toplu konutların oluşturulmasında kullanılması gerekli olan bir sistem olarak kabul edilmektedir. Bu kalıp sistemlerinin kullanılması ile zor olan işler dahi sektörde daha kolay ve hızlı şekilde gerçekleşmektedir. Tünel kalıp sisteminde havanın aşırı rüzgarlı olması gibi olumsuz koşullar yoksa her gün beton dökülmesi mümkündür.
Tünel Kalıp Sisteminin Dezavantajları
Dezavantajları ise şu şekilde sıralanabilir.
- Kalıp sisteminden dolayı dış cephe ve koridor hariç duvarlar betonarme olduğu için beton ve demir maliyeti pahalı olur.
- Diğer kalıp sistemlerine göre daha fazla miktarda demir ve beton kullanılır.
- Ölü yükü fazladır bundan dolayı çok yüksek katlı yapılarda kullanılamaz.
- Kurulum için kule vinçe ihtiyaç duyulur
- Aşırı rüzgarlı günlerde vinç çalışmadığı için imalat yapılamaz, kalıp taşınamaz.
- Yapısal sorunlarda değişiklik yapmak istenirse revize çalışmaları oldukça zordur hatta hiç yapılamaz.
- Beton dökümü günlük olarak yapılır. Bundan dolayı betonun kürlenmesi işleminde aksaklıklar meydana gelmesi söz konusudur.
- Vibrasyon işlemi oldukça düzgün yapılmalıdır. Derin ve dar olan elemanlarda bu işlem istenilen kalitede yapılmaz ise segrezasyon hatası oluşabilir.
Tünel Kalıp Sistemi Nedir, Kullanılmalı Mıdır?
Tünel kalıp sistemi nedir, kullanılması güvenli midir gibi sorular için şunu makalemiz künyesinde rahatlıkla yanıtlayabiliriz ki tünel kalıp sistemlerinin kullanılmasının amaçları arasında hiç kuşkusuz ki depreme dayanıklılık sağlaması bulunur. Dolayısıyla bu kalıp sisteminin kullanılmasının tam olarak güvenli olduğunu söylemek isteriz. Ayrıca tünel kalıp sistemi için, betonarme olarak tasarlanan yapılarda taşıyıcı olan duvarların düzgün şekilde yüzeyi olan çelik kalıplarda tek bir işlemle betonlanmasının sağlandığı yöntemdir, diyebiliriz. Duvarların döşemelerle beraber olacak şekilde betonlanması tek parça olacak şekilde yapıların ortaya çıkmasında etkendir.
Ülkemizde yer alan yerleşim merkezlerinin büyük çoğunluğunun deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu söylememiz gerekirse ülkemizde inşa edilen konutların veyahut yapıların da depreme dayanıklılık gösterecek şekilde kalıp sistemlerinin kullanılmasıyla oluşturulması gerekmektedir.
Tünel Kalıp Sistemlerinin Kullanılması Güvenli Bir Seçenek Midir?
Tünel kalıp sistemi nedir ve bu kalıp sistemi depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasında önemli midir sorularınıza yönelik olarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, tünel kalıp sistemi kullanılmasının önemi büyüktür. Tünel kalıp sistemiyle oluşturulan konutların büyük çoğunluğu 1999 senesinde yaşanan Marmara Depremi’nde ve 2023 yılında yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremde iyi şekilde bir dayanım göstermiş olduğu gözlemlenmiştir. Dolayısıyla bu önemli ve gerçek olan bir örnek karşımızda dururken tünel kalıp sistemlerinin ne denli önemli bir sistem olduğunu sorgulamak son derece yersiz olacaktır.
Ayrıca tünel kalıp sistemlerinin kullanılmasıyla hem depreme daha dayanıklılık sağlayan yapıların oluşturulması sağlanırken aynı zamanda da seri şekilde yapıların oluşturulması sağlanmaktadır.
Tünel Kalıp Sistemleri Nasıl Uygulanıyor?
Tünel kalıp sistemlerinin uygulanma detaylarını makalemizde sizler için şu şekilde derledik. Gelin birlikte tünel kalıp sistemlerinin uygulanmasının detaylarını inceleyelim!
- İlk olarak kalıp malzemesi olarak metal bir kalıp tercih edilmelidir. Metal kalıp birleştirme işlemi uygulanacaksa kaynak işlemi yapılabilir.
- Ayrıca kalıpların yerleştirilmesinde veyahut geri alınmasında yüksek kapasitede çalışan vinçlerin kullanılması yerinde olacaktır.
- Beton dökümü gerçekleştikten sonra ortaya çıkacak olan görünüm hiç kuşkusuz ki kaba sıva yapılmasına gerek duyulmayacak şekilde düzgün görünümde olacaktır.
- Yapıların taşıyıcı olan elemanları betonarme olarak üretilir. Ancak gerek temel gerekse çatıların bitirilmesi işlemlerinde geleneksel kalıplama sistemine gerek duyulabiliyor.
- Bir diğer yandan kalıp sistemleri üniform olacak şekilde ısıtılması ile kalıp alma zamanı daha da kısaltılabilir.
Tünel kalıp sistemi ile ilgili kısa animasyonu aşağıda izliyebilirsiniz.