Chipping nedir, nasıl uygulanır nasıl bir işlemdir soruları özellikle bu kelimenin anlamını bilmeyen kişiler tarafından araştırılan kelimeler arasındadır. Chipping yada farklı bir deyişle yüzey prüzlendirme tekniği aslında inşaat sektöründe kullanılan bir terimdir. Hasar görmüş olan yüzeylerin birleştirilmesi için uygulanan bir tekniktir. Hasar görmüş olan beton yüzeyin su jeti veyahut kırıcı desteğiyle traşlanması ve bu sayede temiz betonun ortaya çıkarılması işlemidir. Bu chipping işlemi daha sıklıkla eski beton ile yeni betonun tam olarak birleşmesi yada kaynaşması için uygulanır.
Yüzey prüzlendirme veyahut farklı bir söylemle chipping işlemi, malzemelerin var olan yüzeylerinin kontrollü şekilde pürüzlü olacak şekle getirilmesi işlemidir. Bu yüzey prüzlendime işleminin yapılmasının amacı ise, malzemenin yüzeyinin özelliklerinin geliştirilmesi ve akabinde yüzeyin değiştirilmesine yönelik şekilde kaplama, boyama veyahut yapışma işlemlerinin daha uygulanabilmesine zemin hazırlamak amacıyla yapılmaktadır. Yüzey prüzlendirme yada Chipping işlemleri, Endüstriyel alanlarda sıklıkla uygulanır.
Chipping (Yüzey Prüzlendirme) Yöntemleri Nelerdir?
Yüzey prüzlendirme yada farklı bir deyişle Chipping işlemleri uygulamalarında kullanılan yöntemler de inşaat platformlarında araştırılan ayrı bir konudur. Bu işlemlerin yapılmasında farklı teknikler yer alır. Makalemiz künyesinde chipping nedir, nasıl uygulanır, hangi yöntemlerden yararlanılır gibi tüm sorularınızın yanıtlarını rahatlıkla içeriğimizde bulabilirsiniz. Chipping yöntemleri fazladır ancak kullanım amacına veyahut uygulanan alana göre de farklı teknikleri bulunur. En fazla tercih edilen ve uygulanan chipping yöntemleri şöyledir:
Kumlama
Kumlama yöntemi uygulama yapılacak olan malzemenin yüzeyine yüksek bir hızda kum yada farklı bir malzeme püskürtülmesi şeklinde yapılan bir işlemdir. İşlemin amacı ise tam olarak yüzeyin var olan boyasından veyahut kaplamasından temizlenebilmesi için uygulanır.
Zımparalama Ve Taşlama
Chipping yöntemleri arasında yer alan taşlama tekniğinde uygulama yapılacak olan malzemenin yüzeyi taşlama tekerliği ve ayrıca zımpara kağıdı kullanılmasıyla kontrollü şekilde pürüzlendirilmesi sağlanır. Böylelikle metal olan yüzeylerde kolaylıkla pürüzlendirilme işlemi uygulanabilir.
Lazer İşleme Tekniği
Chipping yöntemleri arasında öne çıkan bir diğer etkili yöntemde lazer işleme tekniğidir. Lazer işleme yöntemiyle uygulama yapılacak olan malzemenin yüzeyi lazer ışığından etkilenir ve yüzeyde prüzleme işlemi başarıyla uygulanır. Lazer ışınlarının kontrollü şekilde yoğunluğunun ayarlanması ve süresi, odaklanma noktalarının belirlenmesi ile istenilen prüzlük sağlanabilir. Özellikle hassas malzemelerde lazer ile chipping uygulaması oldukça başarılı sonuçların alınmasını sağlar.
Kimyasal Pürüzlendirme İşlemi
Kimyasal prüzlendirme işlemleri uygulama yapılacak olan malzemenin yüzeyine kimyasal olacak şekilde işlenmesi suretiyle pürüzlenmesini sağlamaktır. Bu işlem sıklıkla asit yada farklı bazlar kullanılmasıyla mümkün olmaktadır. Kimyasal chipping işlemleri özellikle metal yüzeylerde direnç veyahut yapışma özelliklerinde iyileştirmelerin yapılmasını kolaylaştırır.
Chipping nedir, nasıl yapılır ve yöntemleri nelerdir gibi sorularınız için içeriğimizde bu konuyu detaylı olarak sizler için derledik.
Yüzey Pürüzlendirme (Chipping) İşlemlerinin Uygulama Alanları Nasıldır?
Chipping yada diğer bir söylemle yüzey pürüzlendirme işlemleri nasıl yapılır veya bu işlemleri nerelerde uygulayabiliyoruz gibi sorular online İnşaat ve şantiye bloglarında yer almaktadır. Bu yüzey pürüzlendirme işlemlerinin birtakım uygulama teknikleri mevcuttur. Eğer ki alanında uzman olan profesyonel kişiler tarafından bu teknikler uygulanırsa uygulamanın yapılacağı yüzey tam olarak başarıyla pürüzlendirilir. Elbette bu pürüzlendirme işlemi kontrollü şekilde uygulanmalıdır. Pürüzlendirme işleminin uygulama alanları şöyledir:
Havacılık Endüstrisi
Yüzey pürüzlendirme işlemleri genel olarak havacılık alanında oluşan sürtünmeleri azaltmak amacıyla uygulanan teknik bir işlemdir.
Otomotiv Sektörü
Otomotiv sektöründe özellikle yüzey pürüzlendirme işlemleri motor parçalarında var olan aşınma direncinin iyileştirilmesi için ve aynı zamanda yakıt verimliliğinin arttırılması için yaygın şekilde uygulanır.
Elektronik Endüstrisi
Chipping yada yüzey pürüzlendirme işlemleri genel olarak çok fazla kullanılan tekniktir. Elektronik Endüstrisinde de yüzeylerin pürüzlendirilmesi işlemi iletkenliğin sağlanması veyahut yüzey montajının sağlıklı olmasında etkilidir.
Tıp Ve Biyomedikal Sektörü
Yüzey pürüzlendirme işlemleri Tıp alanında özellikle protezlerin etkileşimi arttırabilmek için ve Implant çalışmalarında stabiliteyi arttırmak için kullanılır.