Saten alçı; boya öncesi ipeksi ve düzgün bir yüzey elde etmek için alçı levha veya sıva üzerine uygulanan ince bir sıva çeşididir. Macun kıvamında olduğu için çelik mala ile kolaylıkla uygulanır. Yüzeydeki boşlukları, pürüzleri, doku farklılıklarını kapatarak mükemmel bir yüzey elde edilmesini sağlar. Saten perdah alçısı veya perdahlı alçı sıva da denilmektedir.
İçindekiler
Saten Alçı Nasıl Yapılır?
Sıva Öncesi Yüzey Hazırlığı
- Saten alçı sıva yapılacak yüzey üzerindeki toz, kalıp yağı, kireç gibi tutunmayı azaltan maddeler temizlenmelidir.
- Tutunmayı artırmak için eski boyalı yüzeylerin kazınması gerekir. Ya da bu tür yüzeyler sık sık çekiçlenerek sıvanın tutunması artırılmalıdır.
- Eski boyalı yüzeylerde çekiçleme yapılmışsa oluşan toz temizlenmeli ve yüzey nemlendirilmelidir. Çekiçleme yapılan yüzey üzerine karışık alçı sıva uygulaması yapılmalıdır. Karışık alçı sıvada %50 kaba alçı sıva + %50 saten alçı sıva kullanılabilir.
- Gerekli tutunmanın sağlanamayacağı düşünülen yüzeylerde aderans artırıcı astar kullanılabilir.
- Sıva yapılacak yüzeydeki gevşek malzemeler, çıkıntılar raspa veya spatula ile düzeltilmelidir.
Ortam Sıcaklığı
Sıva yapılacak ortamdaki sıcaklığın +5 0C ile +35 0C arasında olmasına dikkat edilmelidir. Soğuk havalarda mekan ısıtılarak istenilen sıcaklığa getirilmelidir. Donmuş yüzeylere ve istenilen sıcaklığın sağlanmadığı yüzeylere kesinlikle sıva yapılmamalıdır.
Sıva Harcının Hazırlanışı
- 7 litre su ile 10 kg alçı karıştırılmalıdır.
- Yayvan bir kap içine önce su konulmalıdır. Daha sonra saten alçı sepelenerek suyun içine atılır.
- Birkaç dakika elde edilen karışım bekletilir.
- Düşük devirli bir mikser karıştırıcı ile 1-2 dakika kadar karıştırılır.
- Çok fazla karıştırılması malzemenin ısınmasına ve erken donmasına yol açar. Bu yüzden çok fazla karıştırma yapılmamalıdır.
- Karıştırma kabı ve karışım suyunun temiz olmasına ve içerisinde yabancı madde bulunmamasına dikkat edilmelidir. Bu tür yabancı maddeler bulunursa saten alçı sıva imalatında çizilmeler oluşur.
- Hazırlanan harcın uygulama süresi 1,5 saat kadardır.
Saten Alçı Sıva Yapılması
- Hazırlanan sıva macun şeklinde duvar ve tavanda kullanılabilir. Bir miktar sıva çelik mala veya alçı küreğine alınarak duvara uygulanır. Uygulama şekli macun çeker gibi yapılır.
- Yapılan uygulama aşağıdan yukarı ve sağdan sola doğru sıyırma şeklinde yapılmalıdır.
- Sıva yapılacak yüzeyin belli bir açı ile aydınlatılması işçilik kalitesinin artması açısından önemlidir.
- Sıva yaparken oluşacak mala veya spatula izleri düzeltilmelidir.
- Gerekli düzeltmede geç kalınırsa sıvanın tam sertleşmesi beklenmelidir. Sıva sertleştikten sonra çelik malanın kenarı ile izler yok edilir.
- İkinci kat saten alçı ilk katta anlatılan aşamalara göre yapılarak zımpara yapılmasına geçilir.
- Zımpara yapılması elle veya makine ile olabilir. Pürüzsüz ve düzgün bir yüzey elde etmek için zımparalama işlemine dikkat edilmelidir. Zımpara yapılan bölgenin yeterli miktarda aydınlatıldığından emin olunmalıdır.