Müteahhit Nedir? Müteahhit Ne İş Yapar?

müteahhit nedir

Müteahhit nedir ve ne iş yapar sorusuna cevap verebilmek için öncelikle anlamını bilmemiz gerekir. Müteahhit, projeler üstlenen kimsedir. İnşaat sektöründe sözleşmeli olarak çalışan veya bir şirketin işyerinde çalışan kişidir. Müteahhit, inşaat sektöründe çalışan ve binanın yapımında aktif olarak yer alan kişidir. Bu aktif görev görevini bir inşaat öncesi sözleşme ile üstlenmelidirler. Görevi üstlendikten sonra inşaatı nasıl tamamlayacağı ve işi nasıl yöneteceği müteahhitin sorumluluğundadır. Müteahhit ayrıca, yapılacak binadan para karşılığında veya arsa veya kat satın alarak işi alabilir.

Kısaca müteahhit nedir sorusuna şöyle cevap verilebilir; bir inşaat projesi yürüten kişi veya şirkettir. Örneğin otel, alışveriş merkezi veya fabrika yatırımı yapacak bir iş adamısınız. Daha sonra bu işi ilgili inşaat türünde uzmanlaşmış bir müteahhide teslim edersiniz, size ait olan boş arsa ya da tarlayı alır ve anahtar teslimi inşaatınızı teslim eder. Ya da müteahhit arsayı alır, konut projesini tamamlayıp satar. Meslekten olmayanların terimleriyle, bu yap-sat müteahhitidir.

Yüklenici işini başkaları için veya kendisi için çalışarak yapabilir. Ayrıca müteahhit farklı görevler de yapabilir. Örneğin, bir süpermarket işleten kişi aynı zamanda müteahhit de olabilir. Yüklenicinin sorumluluğu temelde binanın tamamlanmasını kapsamakla birlikte, müteahhit inşaatı arazi kiralama ile ilgili yasalara uygun olarak yapmak ve binanın işgali gibi belgeleri almak zorundadır. Yüklenici, inşaat için gerekli fonları pazarlamalı, reklamını yapmalı, denetlemeli ve sahip olmalıdır. Müteahhit binada çalışmak zorunda değildir. İnşaat alanında çalışacak olan kişileri kendisi belirleyebilmektedir.

Müteahhit nedir sorusu çok sorulmakta ve müteahhitin inşaat işlerinden anlayıp anlamaması gerektiği konusu fazlaca merak edilmektedir. Müteahhit, inşaat projesini ve inşaat işlerini anlamak zorunda değildir. Sadece mühendis veya mimar değil, mimarlık bilgisini çevresinden öğrendiği sürece ekonomik gücü olan herkes bir müteahhit olabilir. Sonuçta işi anlayan, işin fiziki ve nakit akışını takip eden mimar ve mühendisleri işe alarak inşaat yapabilir.

Müteahhit Nedir ve Müteahhit Olmanın Şartları Nelerdir?

Yüklenici görevi bulunan müteahhit kişilerin üniversite diplomasına ihtiyacı yoktur. 18 yaşını doldurmuş her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerekli yeterlilik belgesini almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne başvurarak müteahhit olma imkanına sahiptir. Ancak müteahhitlik yapmak isteyen kişilerin eğitim alabileceği bazı üniversitelerde sözleşmeli sertifika kursları da olabilir.

Müteahhit Olanların Görevleri Nelerdir?

Müteahhitin görevleri
Müteahhitin görevleri

İnşaat için gerekli usta ve işçilerle işbirliği yapan müteahhit, mühendis ve mimarlar, inşaatın tamamlanmasından sorumlu, yani tüm sorumluluğu taşıyan kişilerdir. Yüklenici kelime anlamı olan müteahhitler, inşaatı devam eden veya henüz başlamamış olan projeyi üstlenen ve erken teslimden sorumlu olan kişidir. Müteahhit sınıflandırma sisteminin yürürlüğe girmesi ile müteahhitlerin inşa edebilecekleri bina türleri, derecelerine göre sınırlandırılmıştır.

Müteahhit boş araziyi satın alır ve temelin atılmasından betonun alınmasına ve inşaatın tamamlanmasına kadar tüm işleri kendisi üstlenir. Ya da başkasının arsasına daire karşılığı bina yapar. Buna literatürde apartman inşaatı denir. Sistem öyledir ki, müteahhit arsanın tüm masraflarını üstlenir ve binayı inşa eder, karşılığında arazi sahibinden kar etmesi için çok miktarda apartman katı ister.

Müteahhitler acentelerle iş yaptıklarında sözleşme imzalarlar ve buna göre çalışırlar. Bu sözleşmelerde işin tanımını, niteliğini ve işte kaç kişinin istihdam edileceğini belirleyebilirsiniz. Müteahhit olan kişiler bu ayrıntılara uyma zorunluluğu içerisindedir. Müteahhit nedir sorusuna cevap aradığımız bu konuda müteahhitlik yetki belgesine de değinelim.

Müteahhitlik Yetki Belgesi Nedir ve Nasıl Alınmaktadır?

Sözleşme yetki belgesi, müteahhit olanlar için en temel koşuldur. İmza belgesi almak için bir dilekçe yazıp yetki belgesi başvuru formunu doldurmanız, parayı Halk Bankası’na yatırıp dekont almanız ve son olarak Ticaret Odasına kaydolmanız gerekmektedir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra elde ettiğiniz belgeleri başvurmak için bulunduğunuz ilin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne getirmeniz gerekmektedir. Belgeleri tedarik etmeden önce gerekli fonlara sahip olmak da çok önemlidir. İş için belirlenen tutar, işçinin ödemesini, malzemeleri, gerekli ücretleri ve uygulamayı içermelidir.

Bu yazımızdan sonra depreme dayanıklı bina nasıl anlaşılır? konu başlıklı içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir