Yığma yapı nedir, yığma yapıların var olan özellikleri nelerdir gibi sorularla daha sıklıkla inşaat bloglarında karşılaşabilirsiniz. Zira inşaat terimlerini bilmeyen veyahut bu sektöre ilgi duyan kişiler bu blog sayfalarında araştırmalar yapabilmektedir. Yığma yapı aslında bu inşaat teriminin tanımını yapmamız gerekirse adından anlaşılacağı üzere yığma yapılar, geçmişi uzun senelere dayanan ve ayrıca malzemelerin de adeta ustalıkla yerleştirildiği inşaat türüdür. Adeta inşaat alanında var olan bu yapılar için tam bir inşaat geleneğidir diyebilmemiz mümkündür.
Yığma yapılar için ayrıca kültürel bir mirastır da diyebiliriz. Bu ilkel yapılar genellikle geçmiş dönemlerde taş, kum, toprak veyahut çamurla meydana getirilen yapı türleridir. Sürdürülebilirlik değeri fazla olan bu yapıların özellikleri de oldukça önemlidir ve ayrıca inşaat sektöründe merak edilen yapı örnekleridir.
Yığma Yapı Nedir, Çeşitleri Neler Olabilir?
Yığma yapı nedir ve çeşitleri nelerdir gibi sorularda online platformlarda araştırılan sorular olarak ön plana çıkıyor. Yığma yapılar için şunu rahatlıkla söylememiz gerekir ki bu tür yapılar tam olarak ilkel yapılardır ve geçmiş dönemlerde meydana getirildiklerinden dolayı da aslında bu yapıların sürdürülebilir gelecek adına değeri bulunuyor. Yığma yapılar bu özelliklerinden dolayı da kırılmalara ve esnemelere karşı zayıf olan yapılardır. Bundan dolayıdır, bu yapılarda iskelet sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla da yük direkt olarak zemine erişim sağlayabilir.
Bu tür yapılarda kolon bulunmadığı için binanın temelini taşıma görevi tam olarak duvarlarda olur. Yığma yapı türlerine genellikle ülkemizde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde rastlayabilirsiniz. Ancak bu yapılar herhangi bir sebeple kayma yada genişleme gibi durumlara maruz kaldığı zaman kolaylıkla yıkılma tehlikesi yaşanabilir.
Yığma Yapıların Türleri Nasıldır?
Yığma yapı türleri nasıldır sorularına yönelik olarak oluşturduğumuz bu içeriğimizde sizlere yığma yapıların nasıl türleri olduğunu ve her bir türünün özelliklerini de sizlere aktarmaya çalışacağız.
Taş Yığma Binalar
Bu binaların oluşturulmasında taşıyıcı görevi bulunan duvarlarda taş kullanılmış ve aralarının da ayrıca kagir harçla doldurulduğu yapılardır. Bu yapı türünün en belirgin özellikleri ise ses yalıtımının ve ısı yalıtımına karşı etkili olduğudur. Lakin bu taş binaların esneklik oranları düşük olmasından dolayı depreme karşı dayanıklılığı olmayabilir. Türkiye’de özellikle taş yığma binalar daha sıklıkla kırsal kesimlerde var olmaktadır.
Kerpiç Yığma Bina Türleri
Bu kerpiç yığma binalar, özellikle kasabalarda veyahut köylerde olmak üzere daha sıklıkla kırsal alanlarda yaygın olarak var olan bina türleridir. Bu binaların inşasında kullanılan kerpiç malzemeler balçık ve saman karışımı olan bir malzeme türüyle kerpiç kalıplarında meydana getirilmiş olup güneşte kurutularak oluşturulmuştur. Köy evlerinin inşa edilmesinde kullanılan bu kerpiç malzemesi ısı yalıtımına karşı etkili olmaktadır. Ancak kerpiç ile inşa edilen yığma yapılar suya dayanıklılık göstermemektedir.
Tuğla Yığma Binalar
Tuğla yığma binaların oluşturulmasında kullanılan ana malzeme olan tuğla, inorganik silikat ve akabinde metal oksitlerden meydana getirilmiş olan inşaat malzemesidir. Tuğla yığma binalar suya karşı dayanıklılık göstermediklerinden su emerler ve böylelikle taşıyıcı malzeme olarak sağlıklı olmayabilir. Tuğla malzemeden inşa edilen yapılar deprem felaketine karşı dayanıklılık gösteremediklerinden şiddetli bir depremde hasar alıp, yıkılabilirler.
Donatısız Olan Yığma Yapılar
Donatı kullanılmaksızın sadece kargir ve harç kullanılarak oluşturulan bu yapı malzemesi ile inşa edilen yığma binalar için donatısız yığma binalardır diyebilmemiz mümkündür. Kırsal kesimlerde daha sıklıkla bu donatısız yığma binaları görebiliriz.
Kuşatılmış Olan Yığma Binalar
Kuşatılmış olan yığma binaların diğer donatısız olan yığma binalardan farkları ise betonarme olan hatılların üretiminde kullanılması olacaktır. Kuşatılmış olan yığma binaların ayrıca deprem bölgesinde var olan binalarda kullanılması yerinde olacaktır.
Donatılı Olan Panel Sistemli Yapılar
Bu yapı türlerinde gazbeton panelleri bir araya gelir ve taşıyıcı duvarların oluşturulmasını sağlar. Hafif beton türü olan gazbetonlar, depreme dayanıklılık gösterebilen malzemedir. Ekonomik olmasından dolayı tercih nedenidir.