Tabliye nedir, nasıl dökümü gerçekleşir gibi sorular online inşaat bloglarında sıklıkla yer almaktadır. Tabliye anlam olarak kargir veya betonarme yapılarda döşeme veya tavan gibi yatay olarak inşa edilmiş yapı elemanlarıdır. Tabliye kavramının basit olarak tanımını yapmamız gerekirse eğer, köprülerin araç geçişlerinin sağlandığı taban kısmını ifade eder. Bina, işyeri gibi yapılarda ise döşeme olarak adlandırılan üzerine basılan zemin kısmına denilmektedir. Tabliye nedir, Tabliye betonu nasıl oluşur veyahut nasıl dökülür gibi sorularınızın yanıtlarını makalemiz genelinde bulabilirsiniz.
Tabliye betonunun nasıl dökümü gerçekleşir siz değerli okuyucularımız için derledik.
Tabliye Betonu Nedir?
Tabliye nedir, Tabliye betonu nedir, Tabliye betonu nasıl dökülmelidir gibi sorularınıza ilişkin oluşturduğumuz yanıtları makalemizde bulabilirsiniz. Tabliye betonu genel olarak tüm inşaat yapılarının döşeme ve tavan kısmının oluşturulmasında kullanılan beton uygulama tekniğidir. Tabliye betonları hemen her inşaat yapılarında veyahut binaların oluşturulmasında sıklıkla kullanılan bir nevi döşeme türüdür.
Tabliye betonları ayrıca köprülerin inşasında da ilk uygulanan kısım olarak kabul ediliyor. Bu uygulama esnasında kişinin ilk olarak şap işlemlerinin başarılı olmasına özen göstermesi gereklidir. Bu şap işlemleri ve akabinde uygulanan farklı işlemlerinde sistematik olarak sırayla uygulanması gereklidir.
Tabliye Betonu Nasıl Dökülür?
Tabliye betonu nasıl dökümü gerçekleşir soruları online platformlarda veyahut yazılı basında yer alan ve sıklıkla araştırılan bir konu olarak karşımıza gelir.
Tabliye betonu dökümü gerçekleşirken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar mevcuttur. Genel beton döküm kaideleri tabliye betonlarının dökümü içinde geçerlidir.
Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
Sıcak Havada Beton Dökümü;
- Çok sıcak hava olduğu zamanlarda beton dökümünden kaçınılmalıdır. Beton döküm işlemi havanın gece gibi daha serin olduğu zamana alınmalıdır.
- Aşırı sıcak havalarda tabliye betonu dökümü öncesinde kalıp ve çelik donatı ıslatılarak ısısı düşürülmelidir. Betona zarar vermesi engellenmelidir.
- Şantiyeye gelen mikserde beton sıcaklığı 35 °C’den daha az olmalıdır.
- Beton fazla bekletilmeden dökülmelidir ve vibrasyon işlemi kısa sürede tamamlanmalıdır.
- Hava sıcaklığından dolayı rötre çatlaklarını önlemek için beton yüzeyine çuval bezi, hasır gibi suyu tutacak tekstil ürünleri serilmeli ve yüzeyi ıslak tutulmalıdır.
- Tabliye betonunun direk güneş ışığına maruz kalmaması için önlem alınmalıdır.
- Betonun santralde imal edilmesinden döküm aşamasına kadar olan süreç iyi bir şekilde planlanmalıdır. Trafik saatleri göz önünde bulundurulmalıdır.
- Priz geciktirici katkı maddeleri kullanılabilir.
- Transmikserlerin dış kısmı güneşi yansıtması açısından beyaza boyanabilir. Dış tambura santralden çıkmadan önce su tutulabilir.
- Hidratasyon ısısı düşük çimento kullanılabilir. Çimento dozajına ve agreganın ısısına dikkat edilmelidir.
Soğuk Havalarda Beton dökümü;
- Don tehlikesinin olduğu zamanlarda beton dökümünden kaçınılmalıdır.
- Döküm öncesi kalıp yüzeyi incelenmelidir. Dökümden önce buzlanma varsa gerekli temizlik yapılmalıdır.
- Gerekli durumlarda kalıp yüzeylerine ısı yalıtımı yapılmalıdır.
- Döşeme altlarında ısıtma işlemi yapılabilir.
- Kalıp sökümünde acele edilmemelidir. Kalıp alma süresi betonun yeterli mukavemete ulaşacağı zamana kadar uzatılmalıdır.
- Beton dökümü sonrası beton yüzeyine cam yünü gibi yalıtım sağlayacak malzemeler serilebilir.
- Betonda antifriz kullanılabilir.
Bunların haricinde beton dökümünde vibrasyon işlemine dikkat edilmelidir. Profesyonel ekiplerle döküm işlemi yapılmalıdır. Tabliye betonun mastarında ve kotunda olmasına önem verilmelidir. Tabliye kotu döküm öncesi harita ekibinin vereceği kot bantları ile belirlenmelidir. Beton ekibi bu kot bantlarına göre döküm işlemini yapmalıdır. Mastarın düzgün olması için kalıp üzerine ano yerleştirilebilir. Soğuk derz, segregasyon gibi istenmeyen beton imalat hatalarına izin verilmemelidir. Döküm öncesi kalıp yüzeyi tel, çivi, ahşap, toz ve kirden temizlenmelidir. Çelik donatının projede olduğu gibi imal edilmesine dikkat edilmelidir.
Bina Güçlendirmelerinde Tabliye Güçlendirme Nasıl Yapılır, Amacı Nedir?
Tabliye oluşturulmasında var olan zayıflıklar veyahut döşeme yapılırken arada oluşan boşluklarda veya dikey taşıyıcılarla birleşim noktalarında tabliye hatası oluşabiliyor. Tabliyelerde meydana gelen bu zayıflıklara iyileştirme çalışması veyahut güçlendirme yapılmaması binalarda olumsuz durumların yaşanmasına zemin oluşturabilir. Ülkemizde yer alan yerleşim bölgelerinin büyük çoğunluğunun deprem riskiyle karşı karşıya kaldığını düşündüğümüzde binaların da kolaylıkla hasar almaması için tabliyelerin zayıf olmaması veyahut iyileştirme çalışmalarıyla güçlendirilmesi gereklidir.
Tabliyelerin güçlendirme çalışmalarının yapılmasıyla binaları uzun ömürlü, dayanıklı olması sağlanmaktadır. Tabliyelerin özellikle güçlendirme çalışmalarının uygulanmasındaki amaç tam olarak budur. Tabliye güçlendirmesi yapılmadan sadece kolonların iyileştirilmesinin olumsuz durumlara karşı pekte koruyuculuğunun olmayacağını belirtmek isteriz. Herhangi bir deprem olasılığına karşı tüm olumsuz durumlar düşünülerek hareket etmek mantıklı kara olacaktır.
Binaların güçlendirilmesinde sadece kolonlar değil tabliye betonlarının da güçlendirilmesi gereklidir. Tüm güçlendirme çalışmaları sistematik olarak uygulanmalıdır.
Tabliye Güçlendirmeleri Nerelerde Uygulanmalıdır?
Tabliye güçlendirme nedir, nerelerde uygulanması gereklidir soruları da online mimarlık bloglarında yer alan bir konudur. Zira ülkemizin deprem bölgesi olduğunu düşündüğümüzde bu konunun da sıklıkla araştırılması oldukça uygundur. Tabliye güçlendirme çalışmaları elbette hasar almış olan yapılarda, köprülerde uygulanmalıdır. Zemini tam olarak hasar almış binalarda güçlendirme yapılması oldukça gereklidir.