Su Yalıtımı Nedir? Nasıl Yapılır?

su yalıtımı

Su tesisatlarıyla başı dertte olanlar, dikkat! Su yalıtımı ile bütün sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz. Birkaç pratik işlemle bu mümkün. Aşınmalara, korozyonlara ve sızıntılara son vermek artık her zamankinden çok daha kolay.  Bilen bilmeyen herkes için su yalıtımı ile ilgili her şey, sizin için hazırladığımız bu yazıda. Su yalıtımı nedir ve nasıl yapılır buyurun öğrenelim.

Su Yalıtımı Nedir?

Su yalıtımı nedir
Su yalıtımı nedir

Az önce de belirttiğimiz gibi, su yalıtımı ile servislerdeki aşınmayı, sızıntıları ve korozyonu önleriz. Bu sayede yapılan servislerin ömürleri, su yalıtımıyla artırılabilir. Bu sistem nasıl oluşturulur? Şöyle ki; bu yalıtımlar, çeşitli yapı kimyasalları sayesinde birçok metotla yapılabilen uygulamalar ile oluşturulur. Dikkat edilmesi gereken husus ise binaların su yalıtımlarının, binaların inşaat aşamasındayken yapılması gerektiği detayıdır.

Su yalıtımıyla nesnelerin veya yapıların su geçirmez olması, suya karşı dayanıklı hale gelmesi ve böylece sudan görece etkilenmemesi amaçlanır. Bazı malzemelerle belirli koşullara göre nesne veya yapılar suya karşı dirençli hale getirilir. Bu malzemeler ıslak hacimli alanlarda ve belirli derinliklerde su altında kalabilir. Su yalıtımı sayesinde yapılar dış etkilerden korunur ve konforlu bir yaşam alanı oluşturulur.

Yapılarda yer alan beton ve demir gibi materyallerin suyun sebep olduğu menfi durumlardan korunması için yapılan işlemlerdir. Doğru bir şekilde yalıtım yapılmayan veya hatalı yalıtım işlemleri uygulanan alanlarda temel, perde gibi toprak altında kalan ve suyla sürekli temas halinde olan yapılar korozyona uğradığı için zarar görür. Beton dayanım gücünü yitirir, demir donatılarda olumsuz etkilenir; böylece yapıların ömrü kısalır, deprem gibi sismik hareketlerin tesiriyle kolayca kırılmalar meydana gelir ve yıkılmaya, çatlakların oluşumuna maruz kalır.

Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Su yalıtımı nasıl yapılır
Su yalıtımı nasıl yapılır

Su yalıtımını yaptırmak isteyen herkesin aklına ilk gelen sorulardan biridir, su yalıtımları nasıl yapılır? Cevabı ise bizde. Su yalıtımının birden fazla yapılış metodu vardır. Söz konusu olan uygulama işlemlerinin farklılık nedenleri ise ıslak hacimler şeklinde lanse edilen, su ile temas eden alanların farklılığıdır. Örneğin; temel duvarları ve banyo su yalıtımlarının arasında yapılış metotlarında farklılıklar vardır. Bununla birlikte; teras çatılar, mutfak ve tuvaletlerde de aynı şekilde su yalıtımı sistemleri farklıdır.

Çatılarda yalıtım yapılması isteniyorsa köpük levha ve membranlar ile izolasyon yapılabilir. Membran kullanılamayan noktalarda ise diğer yalıtım malzemeleri ve hatta izolasyon boyaları da kullanılabilir. Islak hacimli alanlardan olan banyolar ise su yalıtımının en çok ihtiyaç duyulduğu noktadır. Bu alanlarda yalıtım olarak çimento esaslı sürme izolasyon kullanımı en doğru seçim olmaktadır. Çimento esaslı sürme izolasyon zemin üzerine seramik veya fayans kullanılmalıdır. Burada derzlere dikkat edilmesi gerekir. Güçlü bir derz yalıtımı kavi hale getirir.

Zemin Su Yalıtımı

Zemin betonundan gelen yer altı suları da yapılar için risklidir ve yapıların bu sulardan korunması gerekmektedir. Zemin su izolasyonları tam da bu noktada işimize yarar. Zeminlerde ve yatay derzlerde, genel olarak suya maruz kalabilecek her alan için, mesela; metrolarda, tünellerde, bodrum kat ve duvarların içten yalıtımında, zeminlerde, yatay derzlerde ve asansör çukurları gibi alanlarda zemin su yalıtımı uygulanır. Zemin su yalıtımında kullanılabilecek bazı kaliteli sistemler ve ürünler vardır. Bu ürünleri sizler için listeledik.

Zemin Su Yalıtım Sistemleri

  • Konsantre Kristalize Su Yalıtım Malzemesi
  • Kristalize Su Yalıtım Malzemesi
  • Sülfata Dayanıklı Kristalize Su Yalıtım Malzemesi
  • Likit Tıkama Malzemesi

Temel ve İstinat Duvarlarının Su Yalıtımı

bitüm esaslı temel su yalıtımı
Bitüm esaslı temel su yalıtımı

Bu su yalıtımı için, yalıtım yapılacak nokta yüzey hazırlığı kusursuz yapılmalıdır. Bunun için; yüzeydeki gevşek parçalar kazınmalı ve  köşeler pahlanmalıdır. Bu işlemleri uygulamak için temel ve istinat duvarı su yalıtımında kullanılması gereken malzemelere göz atmak gerekirse;

Temel ve İstinat Duvarlarının Su Yalıtım Malzemeleri

  • Bitüm Esaslı Membran Astarı
  • Bitüm Esaslı Elastik Su Yalıtım Malzemesi – Solvent Bazlı
  • Alüminyum Bitüm Esaslı Yansıtıcı Boya

Teraslarda Su Yalıtımı

Poliüretan teras izolasyonu
Poliüretan teras izolasyonu

Teraslar için su yalıtımı yapılırken, kullanılması fayda sağlayacak bazı ürünler vardır. Bunlar; poliüretan, MS polimer / hibrid polimer, bitümlü ve çimento – akrilik bazlı ürünlerdir. Ürünlerin kaliteli ve kullanışlı olmasının gerekliliğinin yanında, yalıtım öncesi hazırlığın da kusursuz olması mühimdir. Eğer yüzey hazırlığı iyi yapılırsa malzemelerin kalitesi de kendini aynı oranda gösterir. Birbirini tamamlayan ve mükemmel işleyen bir süreç sonrasında, eksiksiz bir su yalıtım sistemine sahip olabilirsiniz. İşte sizler için teraslarda su yalıtımında kullanılabilecek en iyi malzemeler;

Teraslarda Su Yalıtımı Malzemeleri

  • MS Polimerler
  • Hibrid Polimerler
  • Kapiler Su Yalıtım Sistemleri
  • Çimento Esaslı Su Yalıtım Malzemeleri
  • Çimento + Akrilik Esaslı Su Yalıtım Malzemeleri
  • Silikon Esaslı Su Yalıtım Malzemeleri
  • Bitüm + Çimento Esaslı Su Yalıtım Malzemeleri
  • Su Tutucu Bantlar ve Tamamlayıcı Ürünler
  • Bitüm Esaslı Su Yalıtım Malzemeleri
  • Poliüretan Esaslı Su Yalıtım Malzemeleri

 

Evlerinize, yaşam alanlarınıza hak ettiği değeri vermek, sizlerin yaşam alanınızdaki konforunuzu artırır. Şayet siz de konfor alanınızı, iyileştirmek isterseniz gerekli birkaç işlemle bunu kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu işlemlerden bir tanesi de su yalıtımıdır. Evinizde sonradan oluşabilecek her türlü tesisat problemini önlemeniz tek ve basit bir işleme bakar. Bu işlemi yaptırarak konfora erişmek ise tamamen size kalmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir