Porozite TDK kelime anlamında göre araştırma yapıldığı zaman bu terimin gözeneklilik manasına geldiğini söyleyebiliriz. Özetle bu terimin inşaat sektöründe ve bu inşaat mühendisliği alanında anlamı bu şekildedir.
Aynı zamanda herhangi bir zeminin boşluk hacminin var olan tüm hacmine oranına porozite denilmektedir. Bu terimin genel olarak sembolü N harfi ile belirlenmiştir. Bu sembol zeminde var olan boşluk oranını ifade eder. Bir zeminde yer alan boşluk hacminin var olan tüm hacimden büyük olamayacağına göre burada porozite tam olarak 1’den küçük olarak belirlenecektir.
Bir diğer yandan yer altı sularının meydana gelmesinde porozitenin de etkisinin büyük olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak zemini meydana getiren kayaçların üzerinde var olan gözeneklerden yağmur suları yer altına süzülerek birikme yapabilir. İşte bu yer altında biriken sular yer altı sularını oluşturur.
Porozite Formülü Nedir?
Porozite hesabının yapılmasında kullanılan çok fazla formül mevcuttur. Burada önemli olan kişinin elinde yer alan verilere göre hangi formülünün kullanılmasının gerekliliğini iyi bilmesi gereklidir. Formülde hiç kuşkusuz ki kullanılacak olan zeminin boşluk hacminin bilinmesi gereklidir. Boşluk hacmi tam olarak bilinmeden formülün kullanılması uygun olmayacaktır.
Porozite nedir, formülü nasıldır gibi konuya ilişkin sorularınıza karşılık sizlere içeriğimizde zeminin koşullarına uygun olan boşluk hacminin hesaplanmasında kullanılması gerekli olan formülleri aktarmaya çalışacağız. Bu içeriğimizin genelinde porozite formüllerini maddeler şeklinde sizlere aktaracağız.
n# Vboşluk / V Toplam – Zeminin boşluk hacminin diğer tüm hacimlere oranı
n# e/(e+1) – işte bu formülde de e harfi ile ifade edilen alan boşluk oranıdır. Bu formül kullanılarak kolaylıkla porozite hesabı yapılmaktadır. Burada boşluk oranları ile poroziteler birbirleriyle tam olarak yakın bağlantılı kavramlardır. İnşaat Mühendisliği alanında en fazla kullanılan formüller bu şekildedir.
Porozite Birimi Nedir?
Porozite birimi için inşaat Mühendisliği alanında kullanılan ve birimsiz bir terimdir diyebilmemiz mümkündür. Burada boşluk hacminin hesaplanmasında veyahut tüm hacim hesaplamasında birim aynı olabilmektedir. Böylelikle oranlama yapıldığı zaman birimlerde sade şeklini alır.
Dolayısıyla porozite ifade edilirken daha sıklıkla yüzde kavramı kullanılır.
Porozitede Boşluk Oranı Nedir?
Porozite hesaplaması yapıldığı sırada ilk olarak zeminde yer alan boşluklar dikkate alınır. Zeminde yer alan boşlukların durumuna göre boşluk oranı belirlenir. Bu tam olarak boşluk hacminin tane hacmine oranı şeklinde de tanımlanabilir.
Boşluk oranı birimsiz bir terimdir. Zeminde yer alan tanelerin dizilişine bağlı olarak; az boşluklu yani sıkı durumda küçük, çok boşluklu yani gevşek durumda yüksek değer alır. Çoğu zaman 1’den küçük olsa da bazen 1’den büyük de olabilir.
Porozite Türleri
Porozite türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Açık porozite: Birbiriyle bağlantılı ve dışarıya açık olan gözeneklerin oluşturduğu sıvı ve gazların malzemeden geçmesine izin verdiği türdür.
Kapalı porozite: Birbiriyle bağlantılı olmayan ve dışarıya açık olmayan gözeneklerin oluşturduğu sıvı ve gazların malzemeden geçmesine izin vermediği türdür.