Polimer nedir sorularına basit bir tanımlama yapmamız gerekirse, polimer için yapı kimyasal alanında kullanılan bir terim olmakla birlikte bu terim için, kimyasal ve yapı alanlarında kullanılan ve birtakım özelliklere sahip olan malzemedir diyebiliriz. Polimer nerelerde kullanılır veyahut kullanım amaçları gibi sorular içinde bu yapı malzemesinin günümüzde gerek günlük yaşamımızda kullanmış olduğumuz eşyalar veyahut giysilerimizde yer aldığını rahatlıkla söylememiz mümkündür.
Polimer terimi sıklıkla kimyasal yapı endüstriyel alanlarda kullanılsa da bu terimin ne olduğunu ve neyi ifade ettiğini öğrenmek isteyen kişi sayısı da az değildir. Polimer olarak adlandırdığımız yapı malzemesi genel olarak yalıtım malzemesi olarak ta önemli yere sahiptir. Ayrıca inşaat alanlarında da bu malzemeden sıklıkla yararlanılır. Polimer malzemeleri bir araya getiren moleküller, uzun, aynı zamanda zincir şeklinde birbirlerine bağlanmış olan kimyasaldır. Polimerler yapıları gereği farklı özellikleri mevcuttur.
Polimer malzemeler yapısı gereği doğal ve sentetik olacak şekilde iki türde değerlendirilebilir. Örnek vermemiz gerekirse kauçuk malzemeler uzun senelerdir kullanılan bir polimer malzemedir diyebiliriz. Bir diğer yandan ise polimer malzemeler arasında tüm dünyada en fazla kullanılan doğal olanı ise, bitkilerin hücrelerinde yer alan organik selüloz doğal polimerdir. Bilindiği üzere doğal selüloz genellikle kağıt ürünlerinin üretiminde ve tekstil ürünlerinde kullanılmaktadır. Üretimi insan yapımı olan bu polimerler, çoğunlukla tüm dünya üzerinde en fazla kullanılan plastik malzeme polietilen ve aynı zamanda polistren malzemesi şeklinde yer alır.
Polimer Özellikleri
Yapıların dayanıklılığının artmasını sağlayan polimer malzemelerin önemli sayılan görevleri mevcuttur. Bu polimer malzemesinin kullanımı ile binaların kullanım ömrü de artmış olur. Aynı zamanda kişilerin yaşam alanlarında büyük konfor sağlanır.
Polimer malzemelerin bu açıdan değerlendirecek olursak çok farklı özelliklerinin bulunduğunu söylemekle hata yapmış olmayız. Polimer malzemeler genellikle kimyasal alanlarda kullanılan bir yapı ve inşaat malzemesi olmasının dışında farklı kullanım alanlarına da sahip bir malzemedir. Polimerler kullanım alanlarına göre farklı özelliklere ve sertliğe sahip olabildiği gibi oluşabilecek sert darbelere de dayanıklılık gösterir. Gerek suya karşı gerekse birtakım kimyasal maddelere karşı dayanıklılık sağlayan polimer malzemeler bu nedenledir ki oldukça kullanışlı ve popüler yapı ürünüdür.
Polimer Çeşitleri Nelerdir?
Polimer nedir konusuna dair merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizde yer vermeye çalıştık. Polimer özellikleri ve aynı zamanda merak edilen bir diğer konu ise polimerlerin sektörde yer alan türleridir. Polimer türleri arasında termoplastikler veyahut termosetler olmak üzere iki türü mevcuttur.
Polimer türlerinin iki ana sınıfa ayrılmasının en önemli nedeni ilse polimer malzemelerin herhangi bir ısıyla karşılaştığı zaman vermiş olacakları tepki polimer türünün meydana gelmesini sağlamaktadır.
Termoplastikler
Termoplastik olan polimer türleri genel olarak oda sıcaklığında iken katı halde ve ısıtılması halinde ise plastik olacak şekilde yumuşak hale gelmektedir. Yumuşak halde bulunan bir reçinedir. Termoplastikler üflemeli kalıplama veyahut birtakım işlemlerde içine döküldükleri kalıbın şeklini alarak erir ve soğumaya bırakılır. Akabinde ise soğuduktan sonra istenilen şekle ulaşılır. Bu polimer türünün en önemli ve avantajlı özelliği ise hiç kuşkusuz ki her halükarda yeniden ısıtılmaları ve eriyebilmeleri aynı zamanda istenildiği vakit yeniden şekil alabilmeleridir.
Termosetler
Termoset ile termoplastik polimer malzemeler arasındaki en büyük ve önemli fark ise, herhangi bir ısı altında vermiş oldukları tepkidir. Termoplastikler genellikle sıvıya dönüşebilir ve kürleme yapılarak yeniden eski formunu kazanabilir. Termosetler ise yüksek sıcaklığa dayanıklılık gösterir. Dolayısıyla yeniden şekil alabilmesi zor olan polimer türüdür.