Mermer nedir, nerelerde kullanılır? 

mermer nedir nerelerde kullanılır

Mermer, metamorfik hareketlerin zamanla oluşturduğu kireç taşlarının basınç ve ısıya maruz kalmasıyla oluşan başkalaşım kayaçlarıdır. Mermer nasıl oluşur ve kullanım alanları nelerdir, yazımızda bunları irdeleyeceğiz. Mermerler mineral kalsitten (CaCO3) oluşmakta ve içerisinde mika, kuvars, kil mineralleri, pirit, demir oksitler ve grafit gibi diğer mineralleri de barındırmaktadır. Ayrıca düşük miktarlarda MgCO3 (magnezyum karbonat) içermektedir.

Mermerin renkleri genellikle grimsi veya beyaz olmaktadır. Bazen de yabancı maddelerin girmesiyle pembe, kırmızı, sarı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilmektedir. Mermerler mikroskop altında incelendiğinde birbirlerine iyice kenetlenmiş olan “kalsit kristalleri” görülmektedir.

Endüstriyel bağlamda kesilip parlatılma hususiyetleri olan her taş mermer olarak adlandırılmaktadır. Cilalanma, bloke edilme, rahatça kesilip şekil verilme gibi özellikleri olması mermer olarak nitelendirme konusunda kafi gelmektedir. Bu itibarla magmadan türeyen pek çok farklı kayaç mermer olarak isimlendirilir. Türkiye’de en çok bulunan madenler arasında yer alan mermerin birçok çeşidi bulunmaktadır.

Dünyanın çoğu ülkesinde dağlık bölgelerde bulunmaktadır. Hindistan, Çin, İtalya, Türkiye ve İspanya’da taş ocaklarından çıkarılmaktadır. Zarafeti ve estetikliği, kolay temizlenmesi açısından zemin, fuaye, mermer tezgah, ocak, duvar ve şömine kaplamalarında tercih edilmektedir.

Mermerler kullanıldığı alana doğal bir görüntü katmakla beraber elverişli yapısı ve bakımının kolaylığından dolayı yaygın olarak kullanılan bir yapı malzemesidir. Nemli ya da ıslak zeminlere uygulanmaya müsaittir.

Mermer Taşı Kimyasal Yapısı

Mermerin kimyasal yapısı
Mermerin kimyasal yapısı

Gerçek mermerlerin yapısında bulunan kalsit kristalleri öz maddedir. Mutfak vb. gibi alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Hafif asitlere karşı oldukça hassas bir yapıdadır. Tercih edileceği alanlarda bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Dış mekanlarda mermerlerin uygulanmasında genellikle beyaz renkler kullanılır.

Mermerin Fiziksel Özellikleri

Mermerin fiziksel özellikleri
Mermerin fiziksel özellikleri

Mermerler coğrafi olarak geniş alanlara yayılabilen ve yüzlerce fit kalınlığında olan büyük kayaçlardan elde edilmektedir. Maden ve taş ocakları üretim sürecinin en önemli aşamasını teşkil etmektedir. Kesim makinesi ya da mermer taşı makinesi ile mermerlerin çeşitli ebatlarda renk ve şekillendirmeleri yapılmaktadır. Genellikle mermerler açık renkli kayaçlardır. Bulanıklığı yoğun olmayan kireç taşlarını yapısında barındıran mermerler beyaz renkli olmaktadır. Bitümlü materyaller, kil mineraller, demir oksitler gibi yabancı maddeleri ihtiva eden mermerler ise gri, pembe, mavimsi, sarı veya siyah renkte olmaktadır.

Mermer hangi alanlarda kullanılır?

Mermer kullanım alanları
Mermer kullanım alanları

Mermerler kullanım alanı açısından geniş yelpazeye sahip olan madenler arasında yerini almaktadırlar. Mermerin kullanıldığı alanlar şöyledir:

– Binaların iç ve dış cephe döşemeleri
– Zeminler
– Merdivenler
– İnşaat sektörü
– Mutfak ve banyolar
– Dekorasyon amaçlı
– Süs eşyaları
– Heykelcilik
– Mezar taşı yapımı
– Şömine

Özel şekil ve biçimlerde kesilip parlatma işlemi uygulanarak birçok alanda mermerler kullanılmaktadır. Mermer taşı ülkemizde doğal yeraltı kaynağı olarak oldukça fazla bulunan madenler arasında yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir