Membran hiç kuşkusuz ki farklı inşaat uygulamalarında kullanılan, inşaat ve şantiyelerde adeta koruyucu kalkan olarak yer alan, çok yönlü kullanımı olan bir malzeme türüdür. Yaşamımızın hemen her alanında kullanılan ve genel olarak binalarda gerek iç gerekse dış yapılarının korunmasında kullanılabilmektedir.
İnşaat sektöründe kullanılan ve bu alanda binaların veyahut yapıların su, nem, ses veyahut farklı dış etkenlerden yapıyı korumakla görevlidir. Bir nevi binalar için koruyucu kalkan görevi gören malzemedir. Uygulandıkları alanlara veyahut spesifik koşullara göre farklılık gösterebilen uygulama türüdür.
Genel olarak suyu veyahut oluşabilecek nemi, küfü binanın ya da yapıların dışında tutma özelliğine sahiptirler. Dolayısıyla işte bu özelliğinin olmasıyla genel olarak zeminlere veyahut duvar, çatı uygulamalarında tercih edilmektedir. Suyun yapılara zarar vermesine engel oluşturan malzeme türü olarak bilinir. Bu nedenledir ki yapılarda kullanımına önem verilir.
Aynı zamanda inşaat alanlarında su yalıtımının sağlanması açısından da tercih edilir. Bu malzeme dahilinde binaların temelleri veyahut duvar, çatı gibi alanları, su ve nem sızıntılarından korunmuş olur. PVC malzemeden oluşturulmuş olan membranlar ise sentetik malzemelerden yapılmıştır. Aynı zamanda su sızıntılarına üstün koruma sağlayabilir.
Membran Kullanım Alanları
Farklı işlevlere sahip olan membran, ince ve esnek bir malzeme türü olmasıyla inşaat sektöründe yer alır. Kullanım alanlarına göre farklı görevleri yer alabiliyor.
İşte membranların işlevleri şöyledir:
Havalandırma Sağlaması
Havalandırma sistemleri dahilinde kullanılan ve böylelikle iç mekanlara doğru hava sirkülasyonu sağlamakla görevlidir. Dolayısıyla bu işlevselliği ile nem ve küf oluşumu gerçekleşmemektedir. Aynı zamanda iç mekanlarda da kullanımı ile hava kalitesinde de artış görülür.
Mebran ile Su Yalıtımı Sağlaması
Genellikle binaların veyahut yapıların çatılarında, teraslarında, bodrum katlarında ve ayrıca binanın su sızma potansiyelinin yüksek olduğu alanlarda su yalıtımı sağlaması açısından tercih ediliyor. Böylelikle yapılarda suyun yarattığı hasar oluşumu önlenebiliyor.
Mebran ile Ses Ve Isı Yalıtımı Sağlaması
Uygulandıkları alanlarda ses ve ısı yalıtımı oluşturularak enerji tasarrufu sağlamak amaçlanır. Isı yalıtımın kaliteli olması evlerin veyahut yaşam alanlarının konforunun artmasını sağlar. Aynı zamanda kaliteli bir ses yalıtımı da aynı şekilde yaşam alanlarına farklı gürültülerin girmesine engel oluşturur. Böylelikle iç mekanlarda daha dingin ve sessiz ortam oluşur.
Güneş Enerjisini Toplama Özelliği
Bir diğer avantajlı yönü de güneş enerjisinin toplanabilmesini sağlamaktır. Genel olarak bu amaçla kullanılan membranlar, güneş ışığının enerjiye dönüştürülmesinde faydalıdır. Böylelikle güneş enerjisiyle çalışan cihazlar veyahut sistemlerin de verimliliği artabilir.
Filtrasyon Sağlayabilmesi
Bu malzeme ayrıca gaz ve sıvı akışını da kontrol sağlayabilmek adına kullanılır. Endüstriyel alanlarda filtrasyon yapılabilmesi için kullanılması faydalı olur.
Özetle membran uygulamaları yüksek dayanıklılığı olan sistemlerdir. Uzun ömürlü olacak şekilde kullanılabilir. Esneme özelliğinden dolayı da her sektörde rahatlıkla kullanılabiliyor. Hemen her yüzeye kolay uygulanabilen yapısı gereği kullanımı yaygındır. Dış mekanlarda yapıların sağlam ve dayanıklı olmasını sağlarken iç mekanlarda da konforlu bir yaşam alanı oluşturulmasında etkilidir.
Bu malzemenin uygulanmasının kişilere sağladığı avantajlarda fazladır. En büyük avantajı ise su geçirmezlik özelliğine sahip olmasıdır. Böylelikle uygulama yapılan binalarda hasar oluşması söz konusu olmamaktadır. Enerji tasarrufu oluşturabilmesi de önemlidir.
Membran Kaplama Çeşitleri
Membran çeşitleri ve özellikleri aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır.
Polimer Modifiye Bitüm Membranları: Bitüm esaslı malzemelerin polimerlerle takviye edilmesi ile imal edilir. Daha çok çatı ve terasların su yalıtımının yapılmasında kullanılır. Uygulama yapılan alanlarda yüksek su geçirimsizlik sağlarlar.
PVC Membranlar: Plastik bir polimer malzemeden imal edilirler. Esnek ve uzun süre dayanıklı olmalarından dolayı çatı, teras, havuz gibi yerlerde sıklıkla tercih edilirler.
TPO Membranlar: Sentetik kauçuk ile termoplastik poliolefin bileşiminden meydana gelir. Su geçirmezlik sağlamasının yanı sıra gün ışığına karşı dayanıklıdır ve enerji tasarrufu sağlar. Teras, çatı ve gökdelenlerin su yalıtımının yapılmasında kullanılır.
EPDM Membranlar: Bu membran türü sentetik bir kauçuk malzemeden imal edilir. Hava şartlarına ve UV zararlı ışınlara karşı mukavemetlidir. Çatı, gölgelik, havuzların su yalıtımında tercih edilir.
Elastomerik Membranlar: Elastomer polimerlerden imal edilen esnek ve dayanıklı bir üründür. Genellikle dış cephelerde ve temellerin su izolasyonunda kullanılır. Yükse sıvı geçirmezliği sağlarlar. Yükse esneklik ve çatlak köprüleme özellikleri vardır.
Akrilik Membranlar: Akrilik polimerlerden yapılırlar. Su yalıtımı ve dekoratif kaplamalarda kullanılırlar. Çok fazla renk seçeneği ile dış cephelerin kaplamalarına uygulanılırlar.
Membran Kaplama Avantajları
Avantajlar şu şekildedir:
Su Geçirmezlik Sağlaması: Su yalıtımı sağlayarak nemin ve suyun vereceği hasarlardan ve çürümelerden yapıyı muhafaza ederler. Yapının kullanım ömrünü artırır.
Esnek Yapıda Olması: Esnek olmaları sayesinde yapıda oluşabilecek hareketlere, genleşmelere ve ısı değişikliklerine karşı uyum içerisinde çalışırlar. Esnek olmasının avantajı yapılarda çatlama ve bozulma riskini minimize etmesidir.
Dayanıklı Olması: Güneş ışığına, hava şartlarına ve zararlı kimyasal tesirlere, mekanik aşındırmalara karşı yüksek dayanım sağlar. Böylece yapının durabilitesi artar ve bakım masrafları azalır.
Enerji Tasarrufu Sağlaması: Membran kaplamaların diğer bir avantajlı yönü ise yüksek yansıtma özelliğinin olmasıdır. Güneşin zararlı ışınlarını yansıtarak yapının çok fazla ısınmasına mani olur. İç mekanların daha serin kalmasına yardımcı olur. Isıtma ve soğutma masraflarının azalmasını sağlar.
Hafif Olması: Diğer yapı malzemelerine kıyasla daha hafif olmasından dolayı yapı için fazla yük getirmez ve inşaat işlerinde uygulama kolaylığı sağlar.
Estetik Görünümde Olması: Farklı renk ve desen alternatifleri ile estetik bir görünüm elde edilmesini sağlar.
Kolay Uygulanabilir Olması: Membran kaplamalar çoğunlukla rulo ya da tabaka olarak sunulur. Esnek olmaları, farklı şekil ve yüzeylere uyarlanabilme özellikleri sayesinde uygulama işlemi kolaylıkla gerçekleştirilir.
Membran Yapıştırma İşlemi Nasıl Yapılır?
Bu işlemler maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir.
● İlk olarak uygulama yapılacak alanın ebatlarına göre kaç metrekare olduğu hesap edilir.
● Belirlenen metraja göre (zayiat dahil) ihtiyaç duyulan rulo kadar ürün temin edilir.
● Yapıştırılacak yüzeyin oldukça temiz olması daha iyi yapışma sağlamak için gereklidir.
● Yapıştırma yapılacak alan pürüzsüz olmalıve gevşek malzeme olmamalıdır. Yapıştırma işlemi öncesinde gerekli tadilat işlemleri yapılmalıdır.
● Rutubet dahi olmayacak bir şekilde yapıştırma yapılacak yüzey kurutulmalıdır.
● Tüm ön hazırlıklardan sonra uygulama yapılacak alana membran ruloları serilir ve kesim işlemi yapılır.
● Kesilen rulolar tabakalar halinde 10 – 15 cm ek payı olacak şekilde zemine yerleştirilir.
● Bu işlemden sonra membranlar hizaları bozulmayacak şekilde tekrar rulo haline getirilir.
● LPG kaynaklı şalümo alevi ile rulonun en üst kısmı ısıtılır ve bir kat açılır. Bu işlem malzemenin zemine yapışmasını sağlar.
● Malzemenin zemine tutunmasından sonra mala veya spatula gibi bir el aleti vasıtası ile bastırılarak sabitlenir.
Bu işlemler esnasında iş güvenliğine oldukça dikkat edilmelidir. Yanıcı, kesici maddelerin kullanılmasından dolayı gerekli önlemler alınmalıdır.