Genel olarak korozyon; maddelerin, özel olarak metal ve alaşımların, çevrenin çeşitli etkileriyle kimyasal ve elektro kimyasal değişme ya da fiziksel çözünme sonucu aşınmasıdır (Üneri 1998).,
Yaşar’a (1995) göre korozyon; metal ile çevre ilişkilerinde karmaşık, heterojen tepkimelerle yüzeysel görünümün değişmesi (bozulması) şeklinde tarif edilmiştir.
Platin, altın gibi soy metaller korozyona uğramazlar. Ancak bunların dışında kalan demir-çelik ürünleri ile diğer birçok metaller için korozyonun önemi büyüktür.
Doruk’a (1982) göre ise geleneksel anlamda korozyon; metal ve alaşımlarının çevre ile kimyasal ve elektro kimyasal reaksiyonlar sonucu bozunmalarını tanımlamak için kullanılan deyimdir.
Ancak yeni bulgular, metal olmayan malzemelerin de çevresel koşullardan benzer biçimde etkilendiklerini ortaya koymaktadır. Örneğin; metal ve alaşımlarının gerilimli korozyonla bozunmalarını tarif etmek için kullanılan yöntemler, cam, seramik malzemeler, polimerler ve bileşik yapılı malzemelere başarıyla uygulanabilmektedir. Bu nedenle korozyon deyimi, yapı malzemesi niteliği olan tüm malzemelerin çevrenin etkisiyle bozunmalarını kapsar biçimde kullanılmaktadır.
Dilimize kesin yerleşmemiş olmakla beraber ‘paslanma’ deyimini demir ve demir cinsinden olan malzemelerin (çelik ve dökme demirler) korozyonu için, ‘pas’ deyimini de aynı tür malzemelerden kaynaklanan korozyon ürünü anlamında kullanabiliriz (Doruk 1982).
Korozyonun Oluşma Nedenleri Neler Olabilir?
Korozyon nedir ve oluşma nedenleri neler olabilir soruları için makale içeriğinde şu şekilde yanıt verebiliyoruz. Korozyon daha sıklıkla nemli veyahut kirli havanın bulunduğu ortamlarda oluşabilmektedir. Aynı zamanda bazik ortamlarda da korozyon oluşumuna şahit olabilirsiniz. Korozyonun var olması için mutlak surette anot ve elektrolit yolunun oluşması gereklidir ki korozyon oluşumu gerçekleşebilsin. Metal materyallerde yer alan iyonların oksitlenmesi ile meydana gelen elektronlar metal materyallere geçerek burada korozyon meydana getirebilmektedir.
Korozyon Türleri
Korozyonun oluşmasının nedenleri arasında yer alan nemli ve kirli hava çok farklı korozyon türlerinin de gerçekleşmesine zemin oluşturmaktadır. Korozyon oluşumu ortamlarda yer alan hava kirliliği veyahut farklı çevresel etkenlerde malzemenin zaman içinde farklı reaksiyonlar göstermesine neden olabilmektedir.
Korozyon çeşitlerini şöyle sıralayabilmemiz mümkündür.
- Galvanik Korozyon
- Çukurcuk Korozyon
- Homojen dağılımlı korozyon
- Erozyonlu oluşan korozyon
- Aralık korozyon
- Seçimli korozyon
- Taneler arası oluşan korozyon
Homojen Yada Eşit Dağılımlı Korozyon
Homojen yada eşit dağılım sağlayan korozyon türü en fazla görülen korozyon çeşididir. Metal yüzeylerde özellikle belirli düzen şeklinde homojen olarak görülen bozulma, paslanma durumudur. Metal ve çelik yüzeylerde atmosfere açık olması durumunda hava yada toprak ve suyla temasının olması ile bu yüzeylerde paslanma görülebiliyor. Alüminyum malzemelerde çelik veya metal yüzeylere nazaran paslanma korozyon durumu daha az görülmektedir.
Çukurcuk Korozyon
Metal yüzeylerinin kimi çukur kalan kısımlarında görülen korozyondur. Metal yüzeylerin çukur kısımlarında hızla büyüyen korozyon durumu metalin belirli süre sonunda kırılıp kullanılmayacak hale gelmesini sağlayabilir.
Aralık Korozyon
Metal yüzeylerin üretim esnasında yada kullanım sonrasında oluşan aralıklarda meydana gelen korozyon türüdür. Bu aralık durumu içine herhangi bir şekilde sıvıyı alacak kadar büyük olması halinde korozyon durumu sıkıntılı olabilmektedir.
Galvanik Korozyon
Birbirlerinden farklı türlerde elektronların yada metal malzemelerin belirli zaman sonrasında bir arada bulunmalarından dolayı oluşan korozyon türüdür.
Seçimli Korozyon
Bu korozyon türünde aşınma denilen korozyon durumu sadece metal malzemenin kendi yapısında oluşmamaktadır. Metal malzemelerin yanı sıra alaşımlı metallerde de korozyon oluşabiliyor. Dolayısıyla en fazla pirinç alaşımlı olan metallerde korozyon görülebiliyor.
Taneler Arası Korozyon Türü
Bu korozyon türünde metaller katı kristal formlarda görülmektedir. Çelik malzemeler kristal yapıdadır. Kristal yapısı olan materyallerde taneler arası korozyon görülebiliyor.
Erozyon Korozyonu
Korozif özelliği olan akışkan sıvıların metal yüzeylerden seri olacak şekilde akmasından dolayı erozyon ve korozyon bir arada oluşabiliyor.