Kendiliğinden yerleşen beton nedir ve bu beton türünün özellikleri nasıldır gibi sorular online platformlarda sıklıkla araştırma konusu olabilmektedir. Kendiliğinden yerleşen beton denildiği zaman bilinmelidir ki bu beton türü isminden de anlaşılacağı üzere herhangi bir etkiye maruz kalmadan tam olarak kendi ağırlığıyla kullanıldığı kalıbı dolduran özel beton türüdür. Bu beton türü kalıplara kendiliğinden yerleştiği için dar kalıplarda dahi istenen şekli oluşturabilmenize olanak tanır.
Bu beton işlemlerinde vibratör kullanılmasına gerek olmadan pürüzsüz yüzey oluşturmanıza olanak tanır. Ayrıca beton işlemi sırasında hiçbir şekilde gürültü kirliliği meydana gelmemektedir. Dolayısıyla bu beton türünün kullanımı ile kalıplarında ömrü uzamış olur. Günümüzde bu beton türü inşaat alanlarında veyahut şantiyelerde yapılması gerekli işlerin daha kısa zaman aralığında ve sorunsuz yapılmasını sağlamaktadır.
Kendiliğinden Yerleşen Beton Türü Nedir?
Teknolojinin hemen her alanda gelişmesi ve birtakım iyileşmelerin sektörlere yansıması en fazla inşaat sektöründe yaşanmaktadır. Bu iyileşmelerin olması inşaat sektöründe yeniliklerin de gün yüzüne çıkmasına olanak tanıyor. Kendiliğinden yerleşen beton uygulaması da bu teknolojinin sektöre getirdiği iyileşmenin bir ürünüdür. Uygulandıkları alanlara yüksek performansın oluşmasını sağlayan beton türü ile betonu yerleştirme konusunda veyahut sıkıştırma işlemlerinde sorun yaşanması mümkün değildir.
Genel olarak inşaat alanlarında yüksek performanslı bir beton üretimi yapmak kolay olmamaktadır. Zira betonu kalıba düzgün şekilde yerleştirmek ve aynı zamanda sıkıştırma yapılması sırasında pürüzsüz olmasını sağlamak, boşluk oluşmamasına dikkat etmek burada önemlidir. Dolayısıyla kendiliğinden yerleşen beton türleri ile bu gibi sorunlara maruz kalmadan işler daha seri şekilde uygulanabilmektedir.
Bir diğer yandan kendiliğinden yerleşen beton kullanımının avantajlı yönlerinden birisi beton üretimi sırasında oluşması muhtemel zaman kaybının yaşanmamasıdır. Ayrıca betonun kaliteli ve doğru işçilik uygulaması ile üretimi yapılması bir diğer açıdan değerlendirildiğinde daha az işçilik ile üretimi yapılabilir. Bu da maliyet açısından bakıldığında daha düşük işçilik maliyeti ile eş değerdir. Dolayısıyla kendiliğinden yerleşen beton türünü kullanarak beton üretimi yapmak hem maliyet kalemlerini azaltırken aynı zamanda daha seri ve zaman kaybı, imalat hatası oluşmadan üretim yapılmasına olanak tanır.
Mimar ve mühendislerin kullanımı içinde oldukça uygun bir ürün olan kendiliğinden yerleşen beton ile pürüzsüz ve mükemmel bitişli betonlar elde edebilirsiniz. Yerleştirme işlemi zor olan kalıplarda dahi mükemmel bitiş sergileyen sonuçlar elde edebiliyorsunuz. Mimar ve Mühendisler için görsel manada farklı alternatifleri sunar.
Kendiliğinden Yerleşen Beton Uygulamalarının Kullanım Alanları Nasıldır?
Kendiliğinden yerleşen beton türü adeta inşaat sektörüne yapılan bir olumlu gelişmedir. Teknolojinin yeni ve profesyonel iyileşmelerinin inşaat sektörüne bu şekilde yansıması bu alanda oluşan maliyet giderlerinin de azalmasını sağlamaktadır. Ayrıca kendiliğinden yerleşen beton uygulamalarının kullanım alanları daha sıklıkla deprem olma ihtimali yüksek olan bölgelerde veyahut binalarda daha fazladır.
Kendiliğinden yerleşen beton türünün kullanım alanları şöyledir:
- Depreme karşı güçlü binaların yapımı, var olan yapıların güçlendirilmesine yönelik projelerde
- Zor veya dar kalıplarla işlem yapılan mimari tasarımlarda, mühendislik alanlarında
- Maliyet kaleminin azaltılmasının istendiği durumlarda
- İşçilik ve zamandan tasarruf yapılmak istenilen yapılarda
İşte bu durumlarda kendiliğinden yerleşen beton kullanımı yapmak oldukça sağlıklı sonuçların alınmasını sağlayacaktır.
Kendiliğinden Yerleşen Beton Kullanılmasının Avantajları Neler Olabilir?
Kendiliğinden yerleşen beton kullanılmasının gerek inşaat alanlarında yer alan ustalara gerekse mimari tasarımları uygulayan mimarlara büyük avantaj sağladığını rahatlıkla söylememiz mümkündür. Bu beton türünü kullanmanın kişilere sağladığı en büyük avantaj hiç kuşkusuz ki, akıcılık özelliği ile uygulamanın yapılmasını kolaylaştırmasıdır diyebiliriz.
Kendiliğinden yerleşen beton uygulamasında vibrasyon yapılmasının mümkün olmaması durumunda veyahut dar kesitlerde dahi bu beton türü uygulama kolaylığı sağlamaktadır. Dar alanlarda dahi uygulandığında yüksek performans sağlayan sonuçların alınmasını kolaylaştırır. Gerek inşaat maliyetinin azaltılmasında gerekse zaman kaybı olmadan beton uygulamalarının yapılmasında büyük avantaj sağlamaktadır.
Kendiliğinden Yerleşen Betonun Dezavantajları Var Mıdır?
Kendiliğinden yerleşen beton uygulamasının dezavantajı bulunuyor mu sorularına yönelik, Evet avantajları büyük ölçüde mevcutken kendiliğinden yerleşen beton türünün dezavantajları da mevcuttur diyebiliriz. Zira bu beton türü her yerde bulunmayabiliyor. Maliyet açısından değerlendirildiğinde diğer beton uygulamalarına göre yüksek maliyetlidir. Bakımının yapılması sırasında normal beton türüne göre daha zahmet içerebiliyor.
İlginizi Çekebilir: Güncel Hazır Beton Fiyatları