Harpuşta nedir, nerelerde kullanılır, ne işe yarıyor gibi sorular genel olarak bu konu hakkında fikir sahibi olmak isteyen kişilerin araştırdıkları bir konudur. Harpuşta, kavramının basit bir tanımını yapmamız gerekirse, Parapetlerin veyahut koruması olamayacak şekilde oluşturulmuş olan duvarların gerek kar sularından gerekse yağmur kaynaklı sulardan zarar görmemesi için yapıların üst kısımlarına oluşturulan örtüdür diyebilmemiz mümkündür. Bir nevi harpuşta için koruyucu kapak görevini görüyor diyebiliriz.
Harpuştalar için ayrıca şunu söylemek isteriz. Bu yapıların üst kısımlarına koruyuculuk sağlayan bir nevi örtü vazifesi yapan harpuşta, duvarlara zarar vermesi mümkün olan, dış çevre etkilerinin tuğlaların içine geçmeden önlem oluşturarak koruma sağlayabiliyor. Harpuştalar, genellikle ülkemizde taş, tuğla ve beton malzemelerden oluşturulur. Mermer ve mozaik materyallerden de harpuşta üretimi yapılıyor. Bir diğer yandan ise köpük, plastik, kompozit, çelik profil veyahut ahşap materyallerde harpuşta üretiminde kullanılmakta olan diğer materyallerdendir.
Harpuştaların yapımında kullanılacak olan materyalin ayrıca suya dayanıklı ve su geçirmez yapıda olması önemlidir. Ayrıca yanmaz özelliğe sahip olan bir materyal olmalıdır. Harpuştaların uygulanması sırasında ise dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de, uygulama yapılan duvarın geniş olması ve suların duvar yüzeyine akmasına engel oluşturacak şekilde her iki tarafında da damlalıkların olması önemlidir. Özellikle bu detaya dikkat edilerek harpuşta uygulanırsa sağlıklı bir sonuç alınabilir.
Ayrıca harpuştaların farklı bir koruyuculuğa olsun isteniyorsa bu defa da uygulanmak istenen alanın altına membrana benzeyen ikincil bir su geçişi engelleyici uygulanabilir.
Harpuşta Neden Uygulanmalıdır?
Bilindiği üzere yapılarda su duvarın içine geçer ve burada gerek tuğla gerekse beton gibi alanlarda görünümü bozan çiçeklenmelere yol açabilir. Çiçeklenme durumunu şu şekilde açıklayabilmemiz uygun olur. Duvar malzemesinde doğal olan tuzların birikmesinden kaynaklı olarak duvarın dışında beliren beyaz renk değişimidir diyebiliriz. Tuzlar ise duvarlardan sızan sular tarafından emilmektedir. Lakin bu sular buharlaştığı zaman kaybolur ve geride iz bırakabilir. Bu kalan izler ise binalar için herhangi bir zarar oluşturmaz, ancak binanın dış görünümünün estetikliğinin bozulmasına neden olabilir.
Ancak şunu da söylememiz gerekirse duvara sızan sularda eğer ki bir donma yaşanırsa oluşan çiçeklenmenin haricinde farklı ve kötü etkiler oluşabilir. Donma durumu hangi sistem olursa olsun duvarlar için uygun olan bir durum değildir. Suyun donma hali duvarda görüldüğü zaman duvarda geniş çatlaklar oluşur, Dolayısıyla bu durumda yapıların duvar bütünlüğünün bozulmasına zemin oluşturabilir.
Suyun duvar içinde geçerek orada donma yapması ile duvarın bütünlüğü tehlikeye girebilir. İşte böyle bir durumda duvardaki harçlar dökülme yapar ve binaların güvenliği açısından büyük risk oluşturur.
Harpuşta Nasıl Uygulanıyor?
Harpuşta nedir, neden yapılmalıdır ve harpuşta nasıl uygulanır gibi sorularınıza yönelik olarak makalemizde harpuşta kavramıyla ilgili tüm merak ettiğiniz konulara ilişkin yararlı bilgileri sizlere sunmaya çalışacağız.
Harpuştanın uygulanması şu şekilde oluyor:
- İlk olarak uygulamayı yapacak olan firma, harpuştanın uygulanmasını istedikleri parapetin detaylı ölçülerini belirler ve tüm çıkıntıları hesaplayarak uygun ölçülerde harpuşta siparişi oluşturmalıdır.
- Harpuşta genel olarak dış cephede mantolama yapılıyor ise bu yapıştırma işleminden sonra harpuşta uygulaması yapılmalıdır.
- Aynı mantolama sisteminde olduğu gibi çimento içerikli yapıştırma malzemeleri kullanılarak yapıştırılır.
- Harpuştanın uygulamasında terazi ile dengeleme yapılırken aynı kotta olması önem taşır.
- Harpuştanın uygulanma alanına göre meğil verilmesi gereken noktaya özen gösterilmelidir. Zira akan kar veyahut yağmur sularının önlenmesi burada önemlidir.
- Ayrıca harpuştaların uygulanmasında eğer ki köpük bir malzeme kullanılıyor ise, burada önemli olan nokta harpuştanın birleşim yerinin söve veyahut harpuştanın esas malzemesine uygun olan bir harçla doldurulması gereklidir.
- Eğer ki harpuştanın dolgu harcında silikon gibi bir malzeme kullanılmışsa eğer, harpuştanın birleşim noktalarında çatlaklar meydana gelebilir.
Bu şekilde harpuştanın uygulanmasında dikkat edilmesi gerekli olan noktalara özen gösterilmesiyle harpuşta uygulamalarından sağlıklı verim alınır.
Harpuşta Nedir, Şekilleri Nelerdir?
Harpuşta nedir veyahut şekilleri nelerdir soruları da online platformlarda sıklıkla araştırılan ve merak edilen konular arasındadır.
Harpuştaların şekiller değerlendirildiğinde,
Eğri Harpuşta
Eğri harpuşta türü en fazla uygulanan harpuşta modelidir.
Dik Harpuştalar
Dik Harpuşta türü modern görünüm sağlayan harpuştadır.
Süsleme Harpuştalar
Süslemelerin yapılmasına olanak sağlayan harpuşta türleridir.