Hafriyat Nedir? Nasıl Yapılır?

Hafriyat nedir

Hafriyat, genel anlamı ile inşaat alanlarında yapılan kazı ve benzeri işlemler sonucunda ortaya çıkan moloz gibi malzemelerin taşınmasıdır. Bu malzemeler uygun alanlara taşınarak boşaltılır. İnşaat alanlarındaki temel açma, kanalizasyon, çukur kazma gibi işlemler iş güvenliği açısından oldukça dikkat edilmesi gereken işlemlerdir. Bu nedenle bu işlemlerin iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliklerine göre yapılması gerekmektedir. Hafriyat boşaltma, bu işlemlerin sonucunda meydana gelmekte olup, ilgili düzenlemelere uygun yapılması iş ve çevre sağlığı açısından son derece gereklidir.

İnşaat sektöründe meydana gelen iş kazaları oldukça fazla olduğundan, hafriyat işlemi uygun teknik destek ve uzman ekipler yardımı ile yapılmalıdır.  Hafriyatın doğru bir şekilde yapılmasının en büyük etkisi çevre kirliliğinin önlenmesi üzerine olacaktır. Hafriyatı yapılan inşaat alanında bina ve benzeri yapıların tamamlanması ardından atık maddeler de uzaklaştırılmış olduğundan peyzaj mimarisine başlanır ve biten inşaat alanının yaşama uygun hale getirilmesi sağlanır. Böylece temizlenen alan günlük yaşama ve çevre oluşumlarına uygun ve uyumlu hale getirilmiş olur. Bu hizmetin oluşabilmesi için günümüzde ileri teknoloji sayesinde yeni makine ve teknik destekler kullanılmaktadır.

Hafriyat Nasıl Yapılır?

Hafriyat yapılması
Hafriyat yapılması

Yapılan inşaat işlemleri sonucunda ortaya çıkan atık moloz ve benzeri maddeleri alandan uzaklaştırabilmek için öncelikle bu alanda uzman bir hafriyat firması ile anlaşma sağlamak gerekmektedir. Bu hizmeti gerekli uygun koşulları yerine getirerek sağlayan pek çok firma bulunmakta ve bu firmalar belirli ücretler karşılığında bu hizmeti vermektedir.

Uzman kişilerin bu işi yapmaları oldukça önemlidir. Bunun sebebi kazı alanlarından çıkabilecek atıkların kimyasal içerme durumunun söz konusu olması ya da toprağın bozulmasına yol açabilecek atıklar olmasıdır. Bu zararlı atıklar çevreye ve dolaylı yoldan ise hayvan ve insan sağlığına tehdit oluşturabilir. Bu nedenle uygun teknik analiz ve destek ile yapılması gerekmektedir. Hafriyat araçları olarak kullanılan makinelerden bazıları buldozer, yükleyici, ekskavator ve skreyper olmaktadır. Bu makineler yine uzman kişiler tarafından gerekli can ve mal kayıplarına yol açmayacak şekilde önlemler alınarak kullanılmalıdır.

Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Hafriyat yapılmasında nelere dikkat edilir
Hafriyat yapılmasında nelere dikkat edilir

Bu iş için uygun firma bulmak önemlidir. Bu anlamda hafriyat yapacak olan firmayı seçerken ekibin yeterli araç parkuru sağlayabilmesine ve profesyonelliğine dikkat edilmelidir. Profesyonel olmayan kişiler tarafından hizmet verilmesi, yanlış yere boşaltım ile sonuçlanabilir ve bu sonuca göre işlemi tekrar yapmak gerekebilir. Bu durum inşaat şirketini maddi zarara uğratacak ve zaman kaybına yol açacaktır. Gerekli önlem ve desteklerin alınmasından sonra önemli olan diğer bir husus ise, gerekli izin ve ruhsatların alınmış olmasıdır. Bu izin ve ruhsatların eksik olması, inşaat işlemlerinin ve ardından hafriyat işlemlerinin tehlikeye girmesine neden olacaktır.

Hafriyat İşleminin Sonuçları Nelerdir?

Hafriyat işlemi, teknik destek ile yürütüldüğü müddetçe inşaat alanındaki atık maddelerin temizlenmesini sağlar. Buna karşın uygun bir destek ile yapılmadığı durumlarda çevre binaların temelleri üzerinde kaymalar ve eksilmeler meydana getirebilir. Bu durum da önlenemez sonuçlara yol açacaktır. Ayrıca bu çeşitli atıkların deniz, göl gibi insan kullanımına oldukça açık alanlara atılması hayvan ve insan sağlığını olumsuz yönde etkiler ve doğal çevre tahribatına yol açmış olur. O yüzden atıkların döküm sahalarına dökülmesi icap eder.

Hafriyat atıkları boşaltılmadan önce mutlaka bölgede canlı bir varlığın yaşayıp yaşamadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle küçük canlılar açısından tehlike arz edebilecek bu durumun önüne geçmek adına hafriyatın yapılacağı bölgede detaylı incelemeler yapılmalıdır. Aynı alanda hafriyattan önce maddi zarara neden olabilecek eşya ve maden gibi yapıların bulunmamasına dikkat edilmeli ve bu maddeler de hafriyattan önce alan incelemesine dahil edilmelidir.

Bina yapım aşamaları sıralamasında kazı ve hafriyattan sonra grobeton dökülmesi gelmektedir. Hafriyatla birlikte zemin tesviye edilerek, çalışma payıyla birlikte temel alanına grobeton dökülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir