Drenaj nedir denildiği zaman bu kavramın en basit bir tanımını yapmamız gerekirse, bir alanda yer alan nemin ve fazla olan suyun uzaklaştırılması işlemine denilmektedir. Genel olarak binaların ve tarım arazilerinin veyahut bahçelerin sağlamlığının korunmasında oldukça önem taşır. Suyun birikmesinden kaynaklı oluşacak olan hasara ve aynı zamanda erozyonun önlenmesi için kullanılır.
Gerek şiddetli bir yağmur olsun gerekse yüksek su seviyesi olsun binaların güvenliğinin korunması için drenaj sisteminin uygun şekilde yapılması gereklidir

Drenaj Nedir, Ne İşe Yarıyor?
Drenaj kavramı, binalarda ya da evlerde veyahut yollar için uygulanması gereken bir sistemdir. Oluşan fazla suların atılması, suların binalara zarar vermesini önlemek için bu sisteme gereksinim vardır. Drenaj sistemleri genel olarak yağmur sularının uzaklaşmasını önlemek adına bir boru şeklinde olabileceği gibi ayrıca daha fazla oranlarda suların taşınmasını sağlamak için boru veyahut kanallardan meydana gelebilmektedir.
Bu sistemin yapılarda olmasının en büyük nedeni hiç kuşkusuz ki, biriken fazla suların belirli bir zaman sonrasında binalara karşı hasar oluşturabilmesi ihtimaline karşı önlem almaktır. Aşırı şekilde biriken sular binaların temellerine zarar oluşturabiliyor. Yapısal açıdan hasar oluşturabildiği gibi aynı zamanda da sağlık sorunlarının oluşmasına da zemin oluşturabiliyor. Bir diğer açıdan değerlendirildiğinde küf veyahut nem oluşumunu hızlandırabilir. Suların fazla şekilde birikme yapması ayrıca toprağın aşınmasına neden olur.
Toprağın aşınmasıyla birlikte dik eğimli veyahut yoğun şekilde yağış alan yerlerde yer alan arazilerde dengesizlik oluşturabilir. Aynı zamanda şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, drenaj sisteminin çeşidi ne olursa olsun bu sistemin uzun seneler boyunca dayanmasını sağlamak adına doğru ve uygun malzemelerin kullanılmasının önemi büyüktür. Ayrıca drenaj sistemlerinin de gerekli olan alanlara doğru şekilde konumlandırılması da oldukça önemlidir.

Binaların tam olarak fonksiyonlarının doğru şekilde sürmesini, veyahut uzun yıllar boyunca dayanıklılık sağlaması açısından drenaj sistemlerinin önemi fazladır. Bir diğer yandan yapılan sistemin uzun zaman aralığı boyunca doğru ve sorunsuz şekilde sürdürülebilmesi için belirli aralıklarla bakımının yapılması oldukça önemlidir.
Gerek konutlarda gerekse farklı mülklerde veyahut ticari mülklerde yapılacak su tahliye sisteminin sağlıklı çalışması için alanında profesyonel olan firmalarla iş yapılması gereklidir.
Drenaj Uygulaması Nasıl Yapılır?
Yapılacak sistemin uygulanmasında özenli şekilde bir kurulum sürecinin olması gereklidir. Bu aşamada kişilerin ilk olarak dikkatli bir planlama yapması ve akabinde hazırlık süreci, uygulama zamanı önemlidir. Su tahliye sisteminin oluşturulmasında hemen her binanın iç donanımı olmak üzere aynı zamanda çevresel koşulları da dikkate alınarak malzemelerin seçilmesi gereklidir. Uygun malzemelerin seçilmesiyle drenaj sistemi oluşturulmasında fayda vardır.
- İlk olarak su tahliye sisteminin yapılacağı alanın seçilmesi gereklidir.
- Alanın belirlenmesinin ardından ise uygulanacak olan drenajın çeşidine karar verilmelidir.
- Malzemelerin seçilmesi işleminin ardından ise uygulanacak olan su tahliye sisteminin düzeni belirlenmelidir.
- Ardından ise su tahliye sisteminin oluşturulacağı alan kazılması yapılmalıdır.
- Su tahliye sisteminde boruların yerleştirilmesi aşaması da önem taşıyor.
- Drenaj kanalları sağlıklı şekilde beton, taş veyahut tuğla gibi malzemelerden de yapılabiliyor.
- Drenaj sisteminde çıkışların belirlenmesi ve takılması ile fazla suyun tahliyesi kolaylıkla gerçekleşebilir.
- Son aşamada ise drenaj sisteminin tam olarak üzeri malzemelerle kapatılması gereklidir. Toprak ile ya da farklı bir malzemeyle sisteminin üzerine çakıllarla veyahut kırma taşlarla tabaka oluşturulabilir.
Drenaj Sisteminin Bakımı Yapılmalı Mıdır?
Drenaj sisteminin bakımı yapılmalı mıdır soruları için özellikle şunu söylememiz gerekir ki, bu drenaj sistemlerinden düzenli şekilde sağlıklı kullanım yapabilmek adına bakımının belirli aralıklarla yapılması gereklidir. Zira drenaj kanallarında yaşanması muhtemel olan tıkanıklığın önüne bu şekilde geçirilebiliyor. Hasarlı olan drenaj borularının belirli zaman aralıklarında değişiminin sağlanması gereklidir.
Drenaj Çeşitleri
En çok kullanılan drenaj çeşitleri aşağıdaki gibidir.
Yüzey Drenajı
Suyun oluklar, açık kanallar ve hendekler kullanılarak çabuk ve etkili bir biçimde uzaklaştırılmasını sağlayan drenaj sistemidir. Daha çok az eğimli alanlarda yapılır. Çoğunlukla bahçe, otopark ve tarım alanların da uygulanır.
Süzgeç Drenajı
Bu yöntemde toprak altında biriktirilmiş suyun etkili bir biçimde uzaklaştırılması amaçlanır. Bu metot da, delikli drenaj boruları ve tüpleri kullanılır. Toprak altına gömülen bu tüpler üzerindeki delikleri vasıtası ile suyu alarak borunun en ucunda tahliye noktasına aktarır. Yer altı sularının yüksek olduğu yerlerde ya da bahçelerde kullanışlıdır.
Drenaj Taşları
Süzgeç ya da yüzey yönteminde kullanılan drenaj taşları toprağın altına yerleştirilir. Bu taşlar suyun toprak içinde birikme yapmadan geçmesine olanak sağlarve suyun daha derinlere aktarılmasını gerçekleştirir.
Gözenekli Asfalt
Bu sistemde özel bir asfalt karışımı kullanılır. Bu asfalt suyun toprak altına geçmeden yüzden tahliye edilmesini ve su birikintisi oluşmamasını sağlar. Daha çok bu sistem, yol, otopark ve yaya yolu gibi yerler için elverişlidir. Bu yöntemde yağış sonrası oluşan suyun doğal bir şekilde yer altına sızmasını gerçekleştirir ve toprak erozyonunu azaltır.
Subirrigasyon
Bu metot da su toprak altından bitki köklerine aktarılır. Bu sistemde, toprak altındaki kanallar ve borular vasıtası ile su toprağa iletilir. Tarım alanlarında tercih edilen bu sistem tarım yapılan topraklarda kullanılır. Bitkilerin suya daha kolay erişimini sağlamak amaçlanır.