Dahili davalı ne demek, bu konu daha sıklıkla hukuk konularına ilgi duyan yada hukuk konusunda eğitim alan kişilerin araştırdıkları bir konudur. Hukuk alanında çok farklı tanım ve terimler mevcuttur. Dahili davalı terimi de hukuk öğrencilerinin yada bu alana ilgi duyan çok sayıda kişinin Google üzerinden arattırdıkları bir konudur.
Genel olarak hayatın her alanında kişiler sorun oluşturan yada çözümleyemedikleri bir konu hakkında mahkemeye başvurabiliyor. Mahkemeye yapılan başvurularda kişilerin sorunlarına yönelik farklı dava türleri var olmaktadır. Dahili davalı konusu da bu merak edilen dava türlerindendir. Günümüzde hemen her insanın karşılaştığı dava sorunlarından birisi de miras konularında yaşanan davalardır. Kişiler kimi zaman miras bırakılan taşınmazlar konusunda dahili davalı olarak sorumlu olabilmektedir.
Miras konularında mal paylaşımı için oluşturulan davalarda dahili davalı olmak kişinin mirastaki yeri için önemli bir durumdur. Dahili davalı adından da anlaşılacağı üzere dahili kelimesinin anlamıyla yakından ilişkilidir. Konuya dahil olan kişi yada mirasçı, taraf olmaya kişi anlamlarına geliyor. Dahili davalı olan kişinin normal davalı olan kişilerden farklı olan yanı davaya dahil edilmiş lakin bu konuda her iki tarafa da taraf olmayan kişidir.
Bu makalemiz genelinde dahili davalı ne demek, dahili davanın sorumlulukları veyahut miras konusunda dahili davalı kimdir, gibi tüm merak ettiğiniz sorulara yarar sağlayacak yanıtlar alabilmeniz mümkündür.
Dahili Davalı Neyi İfade Ediyor?
Dahili davalı kelimesinin kelime anlamına bakacak olursak, dahili iç anlamına gelir. Dahili davalı denildiğinde de mutlak suretle kişinin davanın içinde yer alması ama taraf olmaması anlamını ifade edebilmektedir. Özetle dahili davalı davanın içinde davayla ilgisi olan fakat davaya herhangi bir sebeple taraf olmayan kişi anlamına geliyor.
Dahili dava dosyasının açılmasıyla birlikte dava konusu gündeme gelir. Dava konusunda yaşanan anlaşmazlığın tarafınızdan kaynaklandığının tespiti gibi bir durum söz konusu olduğunda mahkemenin talebi doğrultusunda davaya dahil edilme anlamına gelir. Burada önemli olan nokta ise şudur. Dahili davalı oluşan dava dosyasını takip edebilir, lakin bu açılan dava dosyasının bir tarafı olmamaktadır.
Dahili Davalı İle Normal Davalı Olmak Arasındaki Farklar Neler Olabilir?
Dahili davalı ne demek, dahili davalı ile normal davalı nedir, bu iki hukuki terim arasındaki farklar nelerdir gibi soruların yanıtlarını makalemizde bulabiliyorsunuz. Eğer ki hukuki terimlere ve bu terimlerin anlamları da merak ediyorsanız makalemiz sizlere bu konuda yararlı bilgiler sunacaktır. Her insan için var olan Hukuki düzen çerçevesi içerisinde Anayasanın kişilere sunmuş olduğu hak yasal savunma hakkıdır. Hiçbir dava dosyasında mahkeme kendiliğinden karara oluşturmamaktadır.
Hak ihlalinin olması veyahut hak ihlali durumunu gerçekleştiren kişiye karşı açılmış olan dava sonucunda o kişiye mahkemeden bildirim gider. Mahkeme yoluyla gönderilen tebligat kişiye dava açıldığının kanıtıdır. Elbette bu kişi için normal bir davalı diyebilmemiz mümkündür. Ancak dahili davalı denilmesi uygun olan kişi için şunu söylememiz gerekir. Dahili davalı olan kişi hiçbir şekilde davanın dilekçesinde yer almamakla birlikte aslen bu dava dosyasına sonradan dahil edilmiş olan kişidir. Dolayısıyla ismini de buradan alır.
Dahili davalı olan kişinin davayı ne zaman olduğu, yada ne kadar sürüp sürmediğini kontrol sağlaması gerekmemektedir. Davayı takip etmesinin gereği yoktur. Ancak davayı takip etme gibi bir zorunluluğu olmasa da davanın sonucunu öğrenmesi, bu konuda bilgi alması gereklidir. Zira davanın içinde yer alıyordur. Dahili davalı olan kişilerin dava dosyalarına yönelik olacak şekilde bir avukatla bu yolda devam etmeleri sağlıklı sonuçların alınmasında önemlidir. Dava dosyasının sonunda mahkemenin vermiş olduğu karar dolaylı şekilde de olsa dahili davalıyı etkilemektedir.
Miras Konusunda Dahili Davalı Kim Olur?
Miras konusu gündeme geldiği zaman dilimi içinde kişiler dahili davalı olarak nitelendirilir. İçtihadı Birleştirme Kararı gereğince ölmüş olan kişi mirasçılarına ve bir başkasına dahili dava açabilir lakin taraf sıfatı verilmemektedir. Davacı olan taraf mahkeme masraflarını karşılama yaparak dava dilekçesinde hiç adı geçmeyen kişiye de tebligat gönderilir.
Mahkemenin verdiği ara karar sonucunda dahili davalı taraf sıfatını alamaz. Miras dosyalarında genel olarak dahili davalı yoktur. Davalı kişi doğrudan mirasçının bizzat kendisidir.