Çatı çeşitleri (inşaat) olarak online İnşaat bloglarında araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalar ise genel olarak inşaat alanına ilgi duyan ve çatı türlerini merak eden kişiler tarafından gelen sorulardır. İnşaat sektöründe oldukça fazla merak duyulan konulardan biri olan çatı türleri ise uygulandıkları alanlara göre ve özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Çatı çeşitleri ve çatıların her birinin özelliklerine ilgi duyuyorsanız makalemizde yer vereceğimiz bilgiler sizlerle uyumlanmaktadır diyebiliriz.
Çatı çeşitleri konusuna yer vereceğimiz makalemiz künyesinde genel olarak çatı nedir, çatı çeşitleri nelerdir, gerek malzeme açısından gerekse modelleri açısından çatı türlerinin hangilerinin dayanıklı veyahut sık uygulandığını öğrenmek istiyorsanız makalemize göz gezdirmenizi tavsiye ediyoruz.
Çatı Nedir, Türleri Nelerdir?
Çatı nedir soruları için özellikle basit bir tanım yapmamız gerekirse çatı kar, yağmur veyahut güneş gibi hava şartlarından kaynaklı olan olumsuz durumlara maruz kalmamak adına oluşturulan üzeri kapalı olan yapıdır. Çatı türleri genel olarak gerek malzemelerin kalitesine, kullanım amacına veyahut çatıların şekillerine göre farklılık gösterebiliyor. Çatıların türlerini genellikle iki bölümde incelememiz uygun olacaktır.
Malzemelerine Göre olan Çatı Modelleri

- Ahşap çatılar
- Çelik çatı modelleri
- Betonarme olan çatı modelleri
- Teras çatı türleri
İlk olarak malzeme bakımından farklılık gösterebilen çatı türlerini inceleyelim!
Ahşap Çatılar
Genel olarak en fazla konutlarda kullanılması mümkün olan ahşap çatılar, malzemesinin doğal ve sağlıklı olması nedeniyle konutlarda kullanıma uygundur. Kırma çatı türü en fazla kullanılan model olsa da ahşap çatı türleri oldukça fazladır. Bu çatı türünün en belirgin olan avantajları ise diğer çatı malzemelerine oranla daha hafif olmaları ve ekonomik fiyat aralığında olmalarıdır. Bu türde çatı örtüsü olarak hemen her kaplama türleri kullanılabilir.
Çelik Çatı Modelleri
Genel olarak çelik malzemeden yapılan çatı türleri geniş alanlarda kullanıma uygun olan çatı türüdür. Endüstriyel alanlarda bu türde çatılar sıklıkla kullanılır. Özellikle bu tip çatıların diğer çatı türlerine kıyasla daha kısa zamanda kurulabilmesi mümkündür. Dayanıklılığı ve sağlamlığı ile genellikle tercih sebebi olmaktadır.
Betonarme Olan Çatı Türleri
Betonarme çatılar genellikle çelik yada ahşap malzemede olduğu gibi çatı örtüsü olarak demir ve beton ile imal edilen çatı türüdür. Betonarme çatılar genellikle günümüzde fazla kullanılmamaktadır. Daha sıklıkla ahşap çatı türleri yaygın kullanılır. Betonarme olan çatı türleri özellikle soğuk iklim özelliklerine sahip olan bölgelerde daha sık kullanılır. Yalıtım teknolojisinin fazla gelişmediği dönemlerde özellikle bu çatı türleri yaygın olarak tercih edilmiştir.
Teras Çatı Türleri
Teras çatı türleri genel olarak terasların çatı oluşumu sırasında betonarme döşemesi yapılmasının ardından ısı, su ve ses yalıtımı sağlanır. Bu çatı türünün oluşumunda kar ve yağmur sularının tahliyesi için biraz eğim verilerek üzerinde gezilebilir şekilde yapılır. Kimi zaman teras çatı türleri toprak olmak üzere tasarlanır ve üzeri çimlerle kaplanır. Böylelikle teras çatıların daha yeşil ve konsept bir yeşil görünüme sahip çatı olması sağlanır.
Şekillerine Göre Olan Çatı Modelleri
- Sundurma türü olan çatılar
- Kırma çatı
- Beşik Çatı türü
- Asimetrik Çatılar
- Mansard Çatı Türleri
- Tonoz Çatı
- Fener Çatı
- Kubbe Çatı
Çatı Kaplama Çeşitleri Nasıldır?
Genel olarak çatı çeşitleri veyahut çatı kaplama çeşitleri de online mimarlık veyahut inşaat bloglarında sıklıkla araştırma yapılan konular arasındadır. Çatı kaplama türleri olarak araştırma yapıldığında hemen herkesin ilk aklına gelen klasik bir çatı kaplama tekniği olan kiremit kaplama yapılan çatılardır.
- Sac Metal kaplama çatı türleri
- Eternit kaplama türü
- Sandwich panel kaplamalar
- Şingıl kaplama
Her ne kadar yaygın olarak kullanılan kiremit çatı türleri olsa da farklı çatı kaplama çeşitleri de mevcuttur. Kişinin gereksinimlerine uygun veyahut binanın gereksinimlerine uygun şekilde tasarlanan çatı türleri bu şekildedir. Lakin bu kaplama türlerinden uzun ömürlü kullanımı olan çatı Sac kaplama tekniğidir.