Cam Mozaik Nedir? Cam Mozaik Nasıl Yapılır?

cam mozaik

Cam mozaik bir kaplama malzemesidir. Hem iç cephe kaplama işlerinde hem de dış cephe kaplama işlerinde dekoratif amaçlı kullanılmaktadır. Özel mikser ve fırınlarda işlenerek üretilir. Oldukça dayanaklı olan bu malzemeler kullanışlı ve dekoratif ürünlerdir. Cam mozaiklerin ham maddeleri, hurda camlar ve cam boyalarıdır. Hurda olan camlar, cam fabrikalarından, cam işi ile uğraşılan atölyelerden ya da hurda işi ile uğraşılan yerlerden temin edilmektedirler.

Cam Mozaik Nasıl Yapılır?

Elde edilen bu hurda camlar, kaba pisliklerinden temizlenebilmesi için cam eleklerinden geçirilir. Burada temizlenmiş camlar daha sonra öğütme değirmenlerine konulurlar. Boyutları 0,5 mm civarında olabilmesi için 4,5 –5 saat kadar bu değirmenlerde öğütülerek toz haline getirilirler. Daha sonra toz haline gelen camlar karıştırıcı miksere konularak belli oranlarda nemlendirilmektedirler. Bu cam tozlarından renkli cam mozaik üretimi yapılacaksa, istenilen renk karıştırıcıya konularak renkli cam mozaik elde edilir. Burada nemlendirme işleminin yapılmasındaki amaç prese hazırlık içindir.

Daha sonra nemli cam tozları presleme makinesine doldurularak presleme işleminden geçer. Burada şekillendirilen cam tozları doğrudan fırına giderler. Bu fırınların uzunluğu yaklaşık olarak 20 mt. civarındadır. Burada pişen cam mozaikler daha sonra cam mozaik içerisinde kırık veya boyutlarında farklı olanların ayıklanabilmesi ve dizginin yapılabilmesi için eleklere alınırlar. Daha sonra uygulanmak istenilen resimler, desenler veya şekiller ölçekli olarak resim kâğıtlarına çizilerek, cam mozaiklerin düzgün sıralanabilmeleri için bu çizimler 32×32 cm ölçülerindeki plastik kalıplara sırasına uygun olarak tersten yerleştirilerek ve üzerlerine yapıştırıcı sürülerek 31×31 cm ölçüsündeki filelere ya da kraft kâğıtlarına yapıştırılırlar. Bu işlemlerinden sonra da kurutma kalıplarında kurumaya bırakılırlar. En sonunda kuruyan bu cam mozaikler seri numaralarına göre paketlenerek kullanım yerlerine gönderilirler.

Cam mozaiklerin istenilen renk ve desenlerde üretimleri mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken konu cam mozaiklerde resimlerin ya da şekillerin istenilen netlikte oluşabilmesi için boyut seçiminin doğru şekilde yapılması gerektiğidir. Cam mozaikler 13×13 mm, 15×15 mm, 16×16 mm, 17×17 mm, 20x20mm, 23×23 mm,25×25 mm, 38×38 mm,23×48 mm,48×48 mm,50×50 mm boyutlarında üretilebilmektedirler.

Cam Mozaik Tarihçesi

Cam mozaik sanatının Sümerlerde M.Ö 3000’lerde başladığı düşünülmektedir. Yapılan araştırmalarda Uruk kentinde tapınaktaki duvarların pişmiş topraktan yapılmış silindir şeklindeki kırmızı, beyaz, siyah çivilerle döşenmiş olduğu görülmüştür. Bu uygulama şekli cam mozaikleri andırmaktadır. Diğer bir örnek ise Mısır’da araştırmalar sonucunda bulunan tapınak ve mezarların farklı renklerdeki taş tabletler ile kaplanmış olduğu görülmüştür. Doğu’da ve Akdeniz kıyılarında yapılan araştırmalar sonucunda çakıl taşlarının yerlerde ve kaldırımlarda mozaik şeklinde kullanıldığı görülmüştür.

Bizans İmparatorluğunun mozaiğe çok büyük önem vermiş olduğu görülmektedir. Bu dönemde, gösterişli ve de en zengin mozaikler yapılmıştır. Cam mozaiklerin Bizans ve Hıristiyan sanatında altından ve gümüşten duvarlarda ve örtü biçimlerinde uygulandığı görülmüştür. Kariye Camisi ve Ayasofya’da zengin duvar mozaikleri bulunmaktadır. İslam sanatında da mermer mozaikler dışında çini ve ahşap mozaik teknikleri geliştirilmiştir. Müslümanlığın ilk dönemlerinde Kudüs ve Şam duvarlarında çiçekler, geometrik desenler, kent ve kır konulu temaların uygulandığı görülmüştür.

Kiliselerde Ortaçağ’da 13.yüzyıldan sonra giderek daha az kullanılmaya başlanılan mozaikler Rönesans dönemiyle birlikte, yerini resim sanatına bırakmıştır. Günümüzde cam mozaik adı altında mozaik çalışmaları tekrar canlanmaya başlamıştır.

Cam Mozaiklerin Avantajları

Cam mozaik avantajları
Cam mozaik avantajları

Cam mozaiklerin çok çeşitli kullanım amaçları bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını maddeler halinde sıralamak gerekirse:

  • – Dekoratif amaçlı bir malzemedir. Mimari açıdan güzel bir görünüm sağlar.
  • – Birçok zengin desen seçenekleri vardır.
  • – Binaların dış yüzeylerinde uygulandığında hoş ve zarif görüntü oluşturur.
  • Cam mozaikler fonksiyonel olduklarından dolayı birçok mekânda rahatlıkla kullanılabilirler.
  • – Cam mozaikler su ve nemden etkilenmezler. Bu yüzden banyo ve duş alanlarının kaplamasında kullanımları uygundur.
  • – Cam mozaikler sıcağa ve soğuğa karşı iyi bir izolasyon sağlamaktadır.
  • Cam mozaik aşınma yapmaz ve uzun ömürlüdür.
  • – Boya gerektirmezler.
  • – Kolay temizlenirler.

Cam Mozaiğin Kullanıldığı Yerler

Cam mozaik kullanım yerleri
Cam mozaik kullanım yerleri

Binaların dış cephe kaplamasında, sütun, kolon ve zemin kaplamalarında kullanılırlar. Yüzme havuzları, banyo, hamam, sauna, mutfaklarda, antre, balkon vb. gibi yerlerde kaplama olarak kullanılmaktadırlar. Kişilerin isteği doğrultusunda farklı yerlerde de dekoratif amaçlı kullanımı söz konusudur.

One thought on “Cam Mozaik Nedir? Cam Mozaik Nasıl Yapılır?

  1. İKİ KATLI 135M2 ZEMİN E İNŞA EDİLMİŞ BİNA DA CAM MOZAİK DIŞ CEPHE KAPLAMA/YAPIŞTIRMA/ ŞEKLİNDE UYGULAMA SI HAKKINDA MALZEME İŞÇİLİK DAHİL BİLGİ SAHİBİ OLMAK İSTİYORUM.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir