Batardo nedir, Ne işe yarıyor gibi sorular sıklıkla şantiye veyahut inşaat bloglarında araştırılıyor. Batardo, nedir olarak değerlendirildiğinde şunu rahatlıkla söylememiz gerekir ki, Yapıların inşa edildiği alanlardan su geçmesi halinde nehir yatakları çevresinde oluşturulan binaların kurulması aşamasında gerek ahşap gerekse çelik materyalden betonarme kazıklar dahilinde oluşturulan setlere batardo ismi verilmektedir. Bu Batardo sistemi tam olarak suyun tutulmasını sağlar.
Özellikle nehir yataklarında veyahut deniz kıyılarında inşa edilmesi düşünülen projelerde temellerin inşasının tam olarak güçlendirilmesi için yapılan işlemdir. Batardo çalışmaları genellikle suyun üzerinde veyahut içinde inşası süren projelerde kullanılan bir sistemdir. Aynı zamanda köprülerin inşasında da barajların yapılışında da veya onarımında da bu çalışmanın yapılmasının büyük önemi vardır.
Batardo Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekli Olan Hususlar Nelerdir?
Batardo temeli nedir, nasıl yapılır sorularına yönelik olarak makalemizde sizlere batardonun şu şekilde tanımını yapabilmemiz mümkündür. Batardo, inşaat alanlarında toprak kaymasından kaynaklı olan erozyonun önlenmesi için deniz kıyılarına özellikle daha derin kazılar yapılması yöntemidir. Böylelikle kazı alanına herhangi bir nedenden kaynaklı olan suyun erişmesini önler.
Batardo yapımında özellikle dikkat edilmesi gerekli olan hususlar şu şekildedir:
- Batardo tam olarak su geçirmez şekilde tasarlanmalıdır.
- Batardo yapılacak olan zeminin sert olması oldukça önemlidir.
- Batardonun oluşturulmasında dikkat edilen su seviyesi yıkıcı olan kuvvetlerin olabilme ihtimaline uygun şekilde yapılmalıdır.
- Batardo yapımında ayrıca ahşap veyahut çelik malzemelerin kullanılması uygun olur.
Batardo yapımında özellikle bu detaylara dikkat edilerek çalışma yapılması sağlıklı olacaktır.
Batardo Türleri Nasıldır?
Batardo nedir, batardo türleri nasıldır gibi sorular özellikle online şantiye bloglarında araştırılıyor.
Batardo türleri şöyledir:
- Toprak Batardo
- Ahşap Batardo
- Çelik Batardo
- Beton Batardo
Bu şekilde olan Batardo türlerinden ilk olarak, Toprak Batardo’yu değerlendirelim.
Toprak Batardo
Toprak Batardo diğer Batardo türlerine nazaran oldukça kolay olan bir batardo türüdür. Su derinliğinin veyahut sığ olan su akışının daha az olduğu alanlara uygulanır. Bu Batardoların uygulanmasında genel olarak çevrilmesi gereken alanlara toprak malzemeden set oluşturulur. Setin tam olarak genişliği 1 metreden daha az olmamalıdır. Toprak veyahut kil yada kum gibi karışımlardan oluşturulur.
Kaya Doldurma Batardosu
Kaya doldurma Batardosu özellikle su derinliği az olan ve su türbülansının yoğun olduğu alanlar için uygulanır. Bu tip Batardolar da genel olarak yatakta kil yerine taş malzeme kullanılıyor. Dolayısıyla bu tip batardoların oluşturulmasında kullanılan taşın daha kolay bulunmasından dolayı yapım maliyeti de düşük olacaktır. Bu tip Batardoların dezavantajları arasında genel olarak geçirmez özelliği sahip olmamasıdır. Özellikle bu tip batardoların kenarlarında var olan eğim geniş tutulmaktadır.
Ahşap Batardo
Ahşap Batardo türü genel olarak adından da anlaşılacağı üzere ahşap materyal kullanılarak oluşturulur. Ayrıca su derinliği 2 metre olduğu taktirde veyahut daha az olması ile bu batardo uygulanabilir. Bu batardo da özellikle suyun sızma ihtimaline karşın ön bölümü toprak malzemeyle doldurularak uygulanır.
Ayrıca Ahşap Batardolarda kendi aralarında3 bölüme ayrılır.
- Basit Batardolar: Su derinliği tam olarak 2 metre veyahut daha yüksek yada düşük olan alanlarda uygulanmalıdır.
- Ahşap Sandık Batardo: Bu batardo türünde ise Batardo genişliği düşük tutulur. Eğer Batardoların genişliğinin az olması gerekliyse bu defa da sandık batardolar oluşturulur.
- Sehpalı Ahşap Batardo: Zeminlere ahşap malzemenden oluşturulan kazıkların çakılmasının sıkıntılı olduğu alanlarda uygulanmalıdır.
Beton Batardo
Zemine yapılan Batardo çalışmasının uzun zaman kalması gerekliyse bu defa da beton batardo uygulaması yapılmalıdır. Özellikle Batardo kalıp uygulaması ile uzun zaman gerek kuru alanda gerekse suyun içinde kalması gerektiğinde bu batardo türü yararlı olur.
Çelik Batardo
Çelik Batardo türünde ise, Batardo yükseklik seviyesi eğer ki fazla uygulanmışsa, arada var olan boşluklara toprak doldurulması gerekebilir. Sürekli kullanılabilir olmasıyla ekonomik bir Batardo türüdür.