Banket nedir, bu soru daha sıklıkla trafik kurallarını öğrenmek isteyen kişilerin yakından ilgilendikleri konular arasındadır. Banket kavramının basit bir tanımını yapmamız gerekiyorsa eğer, karayolunun kenarında var olan yayaların veyahut bisiklet kullanıcılarının, hayvanların yolu olarak kabul edilen alanlardır. Karayolunda herhangi bir şekilde yayaların kullanımı için ayrılmış olan bir kaldırım yok ise, araç yolu ile şev başı banket yolu olarak kabul ediliyor.
Banket yolu zorunluluk gerektirmedikçe sadece yayalara, hayvanlara ve bisiklet kullanıcıları için oluşturulmuştur. Trafik kazası oluşması halinde gerek ambulansların geçmesi adına gerekse resmi araçlar için de bu alan kullanılabilir.
Banket Nedir, Ne İşe Yarıyor?
Banket nedir veyahut banket ne işe yarıyor sorularına yönelik olarak hazırladığımız makale kapsamında tüm sorularınıza yanıtlar bulabilirsiniz. banketin kelime anlamına bakacak olur isek, banket yaya yolu ayrılmamış olan alanlarda karayolu şev başı veyahut iç üst kenar arasında kalan alan banket yolu olarak kabul edilmiştir. Özetle banket sadece hayvanların, yayaların serbestçe kullanabilmesi için ayrılan bölümdür diyebilmemiz mümkündür.
Lakin şunu da belirtmemizde yarar vardır. Banket yolu zorunlu bir durum oluşması halinde diğer araçların da kullanabildiği bir alandır. Örneğin trafik kazası gibi bir durumun oluşması halinde ambulans yada polis araçları veyahut farklı resmi araçlarda bu banket yolunu kullanabiliyor. Banketler her ne kadar araç yollarına bitişik gibi algı oluştursa da farklı türde zemin kullanılarak oluşturulur. Dolayısıyla bu özeliğinden dolayı da standart olan kaldırım türlerinden farklı olabilmektedir.
Banket Nedir, Yapılması Zorunlu Mudur?
Banket nedir veyahut banket ne işe yarar gibi soruların ardından bu banketlerin yapılmasının zorunlu mu olduğuna yönelikte araştırmalar online platformlarda yer alıyor. Banket basit anlamıyla açıklayacak olursak, yaya yolu olmaya müsait olmayan karayollarının yan kısımlarında kalan alanlardır. Bu banket yolu denilen alan esasen normal koşullarda trafiğe açık olan alanlar değildir. Lakin herhangi bir trafik kazası oluşması durumunda banket yolları resmi araçlar tarafından kullanılabiliyor.
Trafiğin sıkışık olduğu bir zaman diliminde acil geçmesi gereken ambulans banket yolunu rahatlıkla kullanabiliyor. Banketlerin yapılması işte bu nedenledir ki zorunlu olarak kabul edilmektedir. Trafik kuralları gereği banketlerin kullanım hakkı bu şekildedir.
Banketlerin Var Olan Özellikleri Nelerdir?
Banketlerin özelliklerine yönelik olan sorular için şu şekilde yanıt oluşturabiliriz. Banketlerin genel olarak tanımını yapmamız gerekirse, taşıt yoluna bitişik olacak şekilde konumlandırılan farklı zemin türüdür. Diğer anayollara göre farklı zemin kullanılması ile banketler oluşturulur. Kaldırımlarda olduğu gibi değil banketler genel olarak araçların yüksekliğiyle uyum sağlayacak şekilde oluşturulmuştur.
Banketler daha sıklıkla şehir dışı uzun yollarda kullanılıyor. Banketler genel olarak beyaz renge boyalı olur. Beyaz renk dışında farklı renklerde çizgiler oluşturulmaz. Lakin kimi durumlarda istisnai haller oluşabilir.
- Sene içinde bir aydan fazla olacak şekilde oluşan sis durumunda
- Bakım ve onarım çalışmalarının yapıldığı alanlarda farklı renklerde işaretlemeler yapılabilir.
- Park yasağı yada otopark gibi alanlarda çizgilerin belirlenmesinde sarı çizgiler kullanılabilir.
İşte bu gibi durumlar söz konusu olduğunda banketlerin çizgilerinde farklı renkler görülebilir.
Düşük Banket Nedir, Ne İşe Yarıyor?
Banket nedir, ne işe yarıyor veyahut düşük banket türü nasıl olur gibi sorular için makalemiz genelinde sizlerin merak ettiği sorulara yanıt vermeye çalışıyoruz. Banket nedir veyahut düşük banket özellikleri gibi konularda online platformlarda kişilerin merak ettiği ve araştırdığı konudur. Düşük banket olarak tanımlayabileceğimiz banket, kaplama ve banket arasında yer alan seviye farkı olarak açıklanabiliyor. Düşük banket durumu var ise bu durumda işaret levhasının konulması gereklidir.
İşaret levhaları, aynı zamanda yumuşak banketleri uyarılmasında da kullanılıyor. İşaret levhası ayrıca kaldırım ile banket arasında yer almalıdır. Bu işaret yol güvenliğine tehlike oluşturması mümkün olan seviye farklılıklarının uyarılması için kullanılır.
Banket Ve Emniyet Şeridi Aynı Mıdır?
Banket ve emniyet şeridi olarak kabul edilen alanlar aynı mıdır soruları da bir hayli merak edilmektedir. Acil durumlarda veyahut farklı zaruri durumlarda kullanılmak üzere gidiş güzergahının sağında yer alan düz şeritle araçların kullanımına ayrılmış olan alanlar emniyet şerididir. Yayaların kullanımına ayrılmış olan alanlar ise banket olarak kabul edilir.