Ataşman nedir, ne işe yarıyor gibi sorular daha sıklıkla inşaat sektörü blog sayfalarında yer almakta ve araştırılmaktadır. Ataşman defterini genellikle emlak ve inşaat sektöründe bilinen ve kullanılan bir defter türüdür. Bir nevi ek anlamında gelmektedir. İnşaat ve şantiye sektörleri başta olmak üzere Gayrimenkul alanında da kullanılan bu defter, metraj ve hakedişlere eklenmesi gerekli olan ekler için kullanılır. Ayrıca ataşman, raporlara ve maillere gelen ekler içinde tutulur.
Ataşman nedir ve nasıl tutulur gibi sorulara ilişkin olarak şu yanıtları verebilmemiz mümkündür. Ataşman kelime anlamı olarak değerlendirmemiz gerekirse, inşaat ve şantiye alanlarında var olan yazışmalar, hesaplar ve çizelgeler, doküman gibi eklere ataşman denilmektedir. Emlak ve inşaat ofislerinde sıklıkla bu defterden yararlanılır. İşle ilgili tüm veriler bu defterde tutulur. Lakin Ataşman kelimesi ayrıca ataşman çizimi olarak da adlandırılıyor.
Ataşman Nedir, Nasıl Alınıyor?
Ataşman nedir, nasıl alınıyor veyahut nasıl tutulmalıdır gibi sorular için şunu rahatlıkla söylemeliyiz ki, ataşman tam olarak emlak ve inşaat sektöründe kullanılan ve yapılması gerekli olan tüm dokümanları ve hesaplamaların yapıldığı defterdir diyebiliriz. Dolayısıyla bu defterin nasıl tutulması gerektiği de kişiler için merak konusu olabilmektedir. Özellikle inşaat sektöründe gerçekleşen ihale sonuçları, ihalede metraj hesaplamalarının yapılması, keşif oluşturulmasında yapılan her türlü çizimler, işlemlerin her biri ataşmanda yer alır.
Birtakım nedenlerden kaynaklı projelerin dışında kalan işlemler oluşabilir. Hakedişler söz konusu olduğunda farklı hesaplamalar ile hesapta olmayan işler meydana gelebilir. İşte bu işlemlerin her biri ataşman olarak algılanabilir.
- Kazı ve Dolgu gibi yapılan birtakım işlemler
- Belirlenen projelerin dışında kalan işler
- Yevmiye fişleri
Bu saymış olduğumuz maddeler dışında ayrıca projelerin tam olarak dışında gerçekleşen imalatlar da ayrıca ataşman olarak adlandırılabiliyor. Bir diğer yandan ise ataşmanlara yönelik olan her türlü çizimler de ataşman çizimi olarak adlandırılır.
Ataşman Defteri Nasıl Tutulmalıdır?
Ataşman defteri nasıl tutulur veyahut ataşman nedir gibi sorular online platformlarda veyahut Google aramalarında öne çıkmaktadır. Ataşman, Gayrimenkul sektöründe ve yine inşaat sektörlerinde kullanılması gerekli olan bir defter türüdür. Zira inşaatın yapılmasının belirlenmesinde yapılan işler veyahut gereksiz şekilde algılanan beton yapılar, projenin dışında yapılan işlemler, yerinde yapılan ölçü tespitleri, tutanaklar ve alınan ölçülerin kontrolünün sağlanamadığı durumlarında yapılan tüm işlemler ataşman defterinde tutulmalıdır.
Ayrıca bu ataşman defterleri üç nüsha olacak şekilde tasarlanmalıdır. Kontrol Mühendisleri ataşman defterine yapılan işlemleri veyahut yazılan her bilgiyi kontrol edecektir. Ataşmanda yapılan tüm hesapların kontrol sonuçları yeşil defterde tutulmalıdır. Ayrıca yeşil defterde yer alan verilerle ataşman defterinde var olan işlemler düzenli olarak birleştirilmesi gereklidir.
İnşaat sektöründe yapılan tüm sözleşmelere göre zamanı geldiğinde yapılması gerekli olan tüm hesaplamalar, ölçümleme ve tartı gibi işlemler ataşman defterinde tutulmalı ve istenildiğinde de kontrolü sağlanmalıdır. Ataşman defterine her gün yapılan işlemlerin sırasıyla yazılması gereklidir. Defter her iş günü olacak şekilde düzenli tutulması gereklidir. Ataşman defterlerinin kontrolü kontrol Mühendisi tarafından veyahut şantiye şefinin kontrol sağlayıp imza etmesinin ardından yine şube müdüründen de onay alınması gerekmektedir. Bu şekilde ataşman defteri sorunsuz ve sağlıklı şekilde tutulmuş olur.
Ataşman Defterinde Dikkat Edilmesi Gerekli Olan Hususlar Nelerdir?
Ataşman defteri nedir, nasıl neye göre tutulmalıdır gibi sorular online inşaat bloglarında yer almaktadır. Ataşman defteri, tutulması sırasında dikkat edilmesi gerekli olan hususlar şu şekildedir:
- Ataşman defterleri tam olarak düzenli olacak şekilde tutulmalıdır.
- Ataşman defterinde yapılması gerekli olan tüm işler, ataşman defterinde var olan kotlara uyum sağlayacak şekilde saptanmalıdır.
- Mihver kazıları veyahut farklı işlemlerde projenin tamamlanmasına kadar olan süreçte değişmeyecek ve aynı zamanda gerçek hesaplamalarla ataşman defterine kaydının yapılması gereklidir.
Özetle ataşman defteri nasıl tutulur ve hangi detaylara göre tutulmalıdır sorularınıza makalemizde yanıtlar vermeye çalıştık.