Akrilik Mastik Nedir? Silikon ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

Akrilik mastik

Akrilik mastik veya eski adıyla çekomastikler, su bazlı reçinelerden elde edilen ve sızdırmazlık malzemesidir ve boyanabilir bir malzemedir. Bu özelliği sayesinde iç ve dış dekorasyonlarda ideal malzeme olarak kullanılır. Akrilik mastiklerin su ile direkt temas etmemesi gerekir. Uygulandıktan sonra kurur ve sertleşir. Malzeme çevre dostu bir malzemedir ve yüzey boşluklarını doldurarak gelebilecek haşere ve tozlara karşı koruma sağlamaktadır. Peki akrilik mastik ne işe yarar ve nerelerde kullanılır?

Akrilik Mastik Nerede Kullanılır?

Akrilik mastik kullanım alanları
Akrilik mastik kullanım alanları
  • Akrilik mastiklerin neme, düşük veya yüksek sıcaklığa dayanımlı olması nedeniyle iç ve dış mekanlarda kullanılabilir. Yapıyı sızıntı ve rüzgârdan korumaya yardımcı olmaktadır. Bu işlem için PVC, ahşap ve alüminyum doğramaların çevresine uygulanır.
  • Tuğla, ahşap, alçıpan ve ytong malzemelerinden oluşan yüzeyleri birleştirme ve izole etme amacıyla mastikler kullanılır. Akrilik mastikler gözenekli yüzeyleri düzlemeye ve doldurmaya yararlar.
  • Akrilik mastik, seramiklerin, doğramaların ve çatının montajlarında birleştirici ve sızdırmazlık özelliği nedeniyle kullanılır.

Silikon Nedir?

Silikon nedir kullanım alanları
Silikon nedir kullanım alanları

Silikon, solvent içermeyen, tek komponentli esnek malzemedir. Silikon malzemeler, mükemmel yapışma sağlar, esnektirler, güneş ışınlarına (UV) karşı dayanıklıdırlar ve uçucu gaz (solvent) içermezler.

Silikonlar Neden Tercih Edilir?

Silikon malzemeler yapısal olarak dayanıklıdır ve birçok alanda kullanım olanağı sağlamaktadırlar. -60 ile +180 derece aralığında çalışma imkanına sahiptir. Doğru uygulama ile bu sıcaklık değerleri değişiklik gösterebilir ve +400 dereceye kadar çıkabilir. Yüksek sıcaklıkta aleve maruz kalmadığı müddetçe yanma olayı gerçekleşmez. -60 dereceye kadar elastik özelliğini korur ve kırılma gerçekleşmez. Silikonların hava şartlarına olan uyumu ve renk kaybı ile çatlama yapmaması tercih sebebidir.

Akrilik Mastik de Silikon mudur?

Akrilik mastik ve silikon mastik çoğu kez birbiri ile karıştırılıp her ikisine de silikon denilse de birbirinden farklı malzemelerdir.

Silikon Çeşitleri

Standart Silikon

Universal silikon olarak da adlandırılır. Özellikle sızdırmazlık, izolasyon ve yapıştırma işlemleri için kullanılır. Duşakabin, lavabo kenarı, küvet gibi elemanlarda sızdırmazlık malzemesi olarak tercih edilir. Bunun yanı sıra cam doğrama, PVC, metal fayans gibi elemanların dolgularında ve yapıştırılmalarında kullanılır.

Ayna Silikon

Ayna silikon bir yandan ayna yapıştırıcı olarak da isimlendirilmektedir. Ayna silikon, dıştan içe değil içten dışa olacak şekilde kuruma gerçekleştirir. PVC doğrama birleştirme ve ayna yapıştırma işlemlerinde kullanılır. Aynaların arkasında bulunan, siyah sır tabakaya zarar vermeden yapıştırma işlemini gerçekleştirir.

Isıya Dayanıklı Silikon

Akrilik mastik konumuzda bir diğer silikon çeşidine değinelim. Isıya dayanıklı silikonlar, çoğunlukla yüksek ısı direncinin lazım olduğu elektrikli ev eşyaları ve endüstriyel makine parça imalatlarında kullanılmaktadır. Bu silikon tipi otomobillerin yedek parça üretiminde ve tamirat işlerinde kullanılır. Otomobillerde kullanılırken sıvı conta şeklinde uygulanır. Yapıştırma, dolgu ve izolasyon işlemlerinin tümüne uyum sağlar.

Akvaryum Silikonları

Genel olarak akvaryumların imalatında ve tamirat işlerinde kullanılır. Akvaryum silikonu, balıklar ve bitkiler için zararsızdır. Cama ise mükemmel bir şekilde yapışarak sızdırmazlık sağlar.

Akrilik Mastik ve Silikon Arasındaki Farklar

  • Akrilik mastik boyanabilirken bu silikonlar için mümkün değildir. Bu sebeple cephe uygulamaları, merdivenler, süpürgelik ve döşeme derzleri gibi alanlarda akrilik mastik tercih edilir.
  • Tüm alanlarda silikonlar daha iyi sızdırmazlık sağlarlar, akrilik mastikler bu konuda silikonlar kadar başarılı değillerdir. Bu sebeple küvet, duşakabin ve lavabo gibi suya direkt temas eden yerlerde silikon daha çok tercih edilmektedir.
  • Silikonlar esnek yapısı sayesinde, akrilik mastiklere göre daha uzun ömürlüdürler ve silikonların uygulaması akrilik mastiklere göre daha kolaydır. Akrilik mastikler silikonların aksine kuruduktan sonra serleşir ve elastikliklerini kaybederler.
  • İki malzemenin de kuruma süreleri farklıdır. Silikonlar 6 saat, akrilik mastikler ise 12-24 saat civarında kururlar.
  • Maddi olarak silikonlar daha hesaplıdır.
  • Derz araları, yapı izolasyonu gibi büyük alanlarda akrilik mastik tercih edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir