Ahşap ağaçtan elde edilen malzemelerle üretilen ürünlere denir. İnsanlık tarihi boyunca yaygın bir şekilde kullanılmış yapı malzemesidir. Eski çağlarda insanlar ağaçların kavuklarından başlayarak, kamış, saz gibi malzemelerle barınma ve korunma amaçlı yapılar inşa etmişler ve daha sonra geliştirilen tekniklerle ahşap yığma, karkas sistemlerini kullanmışlardır.
Ahşap Nerelerde Kullanılır?
Yapı malzemesi olarak ve yapı malzemelerinin dışında pek çok alanda kullanımı söz konusudur. Yer döşemeleri, çatılar, masa ve koltuk takımları, pencereler, kapılar gibi alanlarda çoğunlukla yapı malzemesi olarak kullanılır. Bilhassa çatı ve pencerelerde kullanımı yaygındır.
Ahşap malzemeler dekoratif bir görünüm sunması, uzun ömürlü olması, sürekli bakım istememesi ve yağmura, çamura karşı dayanaklı olması gibi sebeplerle sokak direklerinde de kullanılmaktadır. Ahşaplar beton ve çelik malzemelere göre daha fazla yük taşıma kapasitesine sahiptir. Kolonsuz yapılarda yük taşıma oranı fazla olduğu için daha çok tercih edilmektedir. Hafif yapısı sayesinde depremlere karşı dayanıklıdır.
Ahşap Neden Tercih Edilmelidir?
- 1 kg ahşap, 1 kg beton ya da çelikten daha fazla yük taşımaktadır.
- Çürüme ve böcek tahribatına karşı kimyasal önlemlerin alınması halinde ahşaplar uzun ömürlü yapılar haline gelir.
- Farklı iklim koşullarının yanı sıra depreme karşı da dayanıklıdır.
- Kolay yandığı düşünülen ahşabın kesiti büyüdükçe yanma süresi de uzamaktadır. Ahşabın yangına karşı ısı geçirmemesi ve kömürleşme özelliği vardır. 600-800 derecelerde ısı dayanımını kaybeden beton ve çelikten daha dirençlidir.
- Ahşabın üstün ısı yalıtımı sağlar ve enerji sarfiyatını en aza indirir.
- Ahşabın montajı kolaydır.
- Diğer malzemelere kıyasla kötü hava koşullarından etkilenmez.
- Ahşap yapılarda diğer yapı malzemelerinde daha sonradan ortaya çıkabilecek (örneğin; kaynak hatası, eksik demir konulması ve kalıbın erken alınması gibi) hayati önem taşıyan kötü sonuçları taşıma riski neredeyse sıfıra yakındır.
- Az kayıpla tekrar kurulabilir. Ahşabın plan değişikliği ve onarımı çok kolaydır.
- Çevreden etkilenmezler ve çevreyi de etkilemezler. Dayanıklı yapıları sayesinde yıllarca varlığını sürdürebilirler. 600 ve 700 yaşlarındaki ahşaptan yapılan cami ve evler bu duruma örnek teşkil etmektedir.
- Ahşaplar enerji dostudur. Ahşaptan yapılan bir evi ısıtmak için çok daha az enerji gerekir. 10 cm’lik bir ahşap, 160 cm’lik bir betonun izolasyon değerlerine sahiptir.
- Dünyadaki geri dönüşümlü tek yapı malzemesi ahşaptır.
Ahşap Türleri Nelerdir?
Ahşabın binlerce türünün bulunmasıyla beraber her türe özgü farklı özellikleri de vardır. Başlıca ahşabın türleri şöyledir:
- Masif
- Kontrplak
- Sunta
- MDF
- Lamine ve Laminat
Ahşap Yapılarda Kullanılan Ağaç Türleri
Ahşap malzemede kullanılan ağaç türleri ikiye ayrılmaktadır;
1) İğne Yapraklılar; ladin, çam, selvi, köknar, ardıç gibi olan ağaçlar iğne yapraklı ağaç türlerindendir. Ülkemizde çok sayıda bulunmaktadır. Maliyet bakımından ucuz olması yapı sektöründe bu türleri cazip hale getirmektedir. İğne yapraklı ağaçların odunları geniş yapraklı ağaçlara göre yumuşak ve işlenmesi daha kolaydır. Ülkemizde en çok bulunan iğne yapraklı ağaç türü olan çam ağaçları, tutkallama işlemlerine elverişlidir ve vida- çivi tutma kabiliyeti yüksektir, işlenmesi de bir hayli kolaydır.
2) Geniş Yapraklılar; ceviz, meşe, kavak, çınar gibi ağaç türlerindendir. Geniş yapraklı ağaç türlerinde çoğunlukla reçine kanalları yoktur. Geniş yapraklı ağaç türleri iğne yapraklılara göre sert ve de işlenmesi daha zordur. Bu ağaç türlerinden elde edilen ahşaplar merdiven, kapı, pencere, döşeme kaplaması gibi yapının belirli bölümlerinde kullanılmaktadır.