Agrega nedir, ne işe yarıyor, özellikleri nelerdir soruları inşaat sektöründe oluşturulan online platformlarda sıklıkla araştırılıyor. Agrega özellikle inşaat sektöründe fazla kullanılan bir malzeme türüdür. Çok sayıda farklı uygulamalarda bu inşaat malzemesi kullanılır. Agrega olarak lanse edilen inşaat malzemesi, kum, taş taneleri, çakıl gibi malzemelerle birlikte aynı zamanda maden ocaklarından çıkarılan minerallerden oluşmakta olan bir malzemedir.
Agrega, duvar örgüsü işlemlerinde, beton, asfalt ve zemin kaplamalarında ve daha farklı yapısal alanların uygulamalarında kullanılan bir malzemedir. Bu inşaat malzemesinin özelliklerine değinecek olursak, uygulama yapılacak olan alana göre kullanılacak olan malzemenin de özellikleri değişmektedir. Agreganın özellikleri arasında şekil, tane boyutları, dayanıklılık durumu gibi özellikleri mevcuttur.
Agregaların yapısal alanlarda kullanımı için doğru malzemenin seçimi önemlidir. Ayrıca agrega doğru şekilde seçildiği taktirde inşaat projeleri de önem kazanıyor. Herhangi bir konumda uygulanacak olan agregaların seçilmesi sağlıklı olur ise inşaat projelerinin de kalitesi o derece yüksek olur.
Agregaların Temel Görevleri Nelerdir?
Agrega adı verilen ve adeta inşaat projelerinde oldukça gerekli olan bir malzeme olan Agreganın temel görevlerini makalemiz künyesinde şöyle sıralayabiliyoruz.
Asfalt Karışımı
Agrega malzemesinin temel görevlerinden biri asfalt karışımlarını kullanarak asfalt yolların oluşturulmasını sağlamaktır. Agrega kullanımı ile asfalt karışımları da daha dayanıklılık sağlamaktadır.
Duvar Örgüsü
Agrega inşaat malzemesi ayrıca duvar örgülerinde de sıklıkla kullanılan bir inşaat malzemesidir.
Betonların Bileşenleri
Beton oluşumunun ana maddesi olan agregaların içine çimento ve su eklenerek beton oluşumu sağlanır. (Bkz. Beton Nedir?)
Özetle, Agregalar belirlenen projelerin özelliklerine veyahut gereksinimlerine göre yoğunluk yada tür olarak değişim göstermektedir. Hemen her inşaat projelerinde doğru agregaların kullanılması projelerin sağlıklı olarak gerçekleştirilmesinde hayati önem taşıyor.
Agrega Özellikleri Nasıldır?
Agrega özellikleri, agrega ne işe yarıyor sorularına yönelik makalemizde tüm aradığınız yanıtları rahatlıkla bulabilirsiniz. Agrega, özellikleri açısından değerlendirmek istenirse eğer bu inşaat malzemesinin tam olarak boyutları, kullanım alanları veyahut şekline göre agrega özelliklerinde farklılık gözlemlenebiliyor.
Ayrıca agrega beton alanlarda kullanılması içinde betonun özelliklerine göre değişim gösterebilen bir malzeme türüdür. Agregaların ayrıca taş kırığı, çakıl veyahut kum gibi farklı formları da bulunmaktadır. Ayrıca agreganın türü, boyutları beton yüzeylerin dayanıklılığını arttırabilir. Yuvarlak olan agregalar, beton yüzeylerin işlenebilirliğinin artmasını sağlarken, açılı olan agrega türleri ise beton yüzeylerin mekanik olan bağlantılarını güçlendirir.
Ayrıca Agregaların özellikleri arasında,
- Kimyasal Özelikleri
- Mekanik özellikler
- Yoğunluk
- Porozite
- Mineralojik özellikler
- Sürdürebilirlik ve çevresel etkiler
Agregaların özellikleri arasında yer alır.
Agrega Türleri Nelerdir?
Agrega türleri nedir, kullanım alanları nasıldır gibi sorular karşısında şu yanıtı verebilmemiz mümkündür. Agrega türleri kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir. Agregaların her birinin farklı özellikleri mevcuttur.
Kırma Taş Agrega
Kırma taş agregalar, birtakım farklı boyutlarda yer alan taşların kırılmasıyla oluşmaktadır. Genel olarak Bazalt, Kireç taşı ve Granit gibi sert özelliği olan taşların kırılmasıyla kırma taş agrega elde ediliyor. Kırma taşlar genel olarak dayanıklılık gerektiren işlemlerde kullanılır. Trafik alanlarında ve yapısal beton uygulamalarında kırma taş kullanılır.
Geri Dönüştürülmüş Olan Agrega
Geri dönüştürülmüş olan Agrega taş türleri, genel olarak asfalt, tuğla ve atık betonlarda yıkım atıklarından elde edilen agregalardır. Bu taş türü çevre dostu olan bir taş olmasının yanı sıra sürdürebilir özelliktedir. İnşaat projelerinin adeta çevre dostu olan taş malzemesidir. Düşük mukavemet isteyen alanlarda kullanılması idealdir.
Doğal Agrega
Doğal agrega türleri gerek deniz kenarlarında gerekse nehir yataklarında kullanılmak için ideal bir taş türüdür. Doğal taş ocaklarından elde edilen bu agregalar, beton oluşturulmasında kullanılmaktadır. Yol yapımlarında ve inşaat alanlarında agregalardan yararlanılır. Bu taş türünün en büyük avantajı ise minimal işleme ihtiyaçlarına rahatlıkla yanıt verebilmesidir.
Ağır Agrega
Ağır agrega olarak adlandırılan agregalar, Hematit ve Barit gibi yoğun minerallerden elde edilmektedir. Bu agregalar, radyasyon korumasının gerekli olduğu alanlarda özellikle radyoloji odasında veyahut Nükleer tesislerde ağır beton kullanımı gereklidir.
Hafif Agrega Türleri
Hafif agrega türü genel olarak kil, köpüklü cüruf veyahut şist gibi malzemelerin ısıtılması yöntemiyle meydana gelmektedir. Isıtılma işlemiyle agregalarda genişleme olur.
Yapay Agregalar
Belirli Mühendislik özellikleri dikkate alınarak oluşturulan agregadır. Endüstriyel alanlarda kullanılır.